Depuneri de coroane la Monumentul lui Gheorghe Pop de Băsești, președintele Marii Uniri de la Alba Iulia

Joi, 29 decembrie 2018, cu începere de la ora 10.00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al Județului Maramureș a marcat ”Rolul marelui artizan și președinte al Marii Uniri de la Alba Iulia – Gheorghe Pop de Băsești la înfăptuirea Unirii de la 1918” prin organizarea unui simpozion. În acest sens a fost desfășurat și un ceremonial militar specific în fața Inspectoratului prin depuneri de coroane la monumentul lui Gheorghe Pop de Băsești la care au participat personalități și autorități județene și locale, reprezentanți ai cultelor religioase, comandanți ai unităților militare partenere, cadre militare în rezervă și retragere, veterani de război etc. La eveniment au fost prezenți și prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea și primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

Reprezentanții ISU Maramureș au arătat că, ”în urmă cu 100 de ani, la Alba Iulia, Gheorghe Pop de Băsești a dat citire Hotărârii de Unire a Transilvaniei cu România. Acesta a fost un politician român din Transilvania care a prezidat Adunarea Națională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918. Gheorghe Pop și-a donat întreaga avere Mitropoliei Greco-Catolice a Blajului, cu acel scop și acel mandat ca, din această avere să se înființeze spre mărirea Atotputernicului Dumnezeu și în favorul dezvoltării culturale a poporului român, o fundație perpetuă și neschimbată, de promovare a culturii poporului românesc”.

În mesajul transmis reprezentanților ISU Maramureș, președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, a vorbit despre însemnătatea marelui om Gheorghe Pop de Băsești și de maramureșenii de renume care s-au aflat în prima linei a Marii Uniri de la 1918, a insistat pe ideea de unitate între români și pe  însemnătatea Anului Centenar.

”Am participat azi, în numele Consiliului Județean Maramureș, la ceremonialul militar desfășurat în fața Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Baia Mare, prin depunerea de coroane de flori în memoria marelui om politic maramureșean, Gheorghe Pop de Băsești. Marile personalități politice ale Maramureșului au fost acum 100 de ani în fruntea luptei pentru Marea Unire, iar memoria lor trebuie cinstită de fiecare dată când avem ocazia să o evocăm. Centenarul Marii Uniri reprezintă o oportunitate unică pentru România modernă de a se REUNI și de a ne readuce aminte de lucrurile care ne fac să fim mândri că suntem români. La mulți ani, România!, La mulți ani, Maramureș!”, și-a încheiat mesajul șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.