Deputat Viorica Cherecheş: „Hărţuirea de tip bullying este un fenomen care afectează tot mai mulţi copii şi adolescenţi dar care este ignorat aproape în totalitate”

Deputatul PNL de Maramureş, Viorica Cherecheş condamnă hărţuirea la care sunt supuşi unii dintre copii în unităţile de învăţământ şi spune că acest fenomen trebuie să înceteze înainte de a produce daune ireversibile asupra psihicvului celor mici. Într-o declaraţie politică, parlamentarul le-a vorbit colegilor despre hărţuirea de tip bullying.

“Vreau să trag un semnal de alarmă asupra violenţei de tip bullying. În întreaga Europă violența de acest tip,  pentru că este o formă de violenţă, a devenit parte din realitatea zilnică pentru mulți copii, iar România este pe primul loc pe continent  în ceea ce priveşte hărţuirea în unităţile de învăţământ.

În calitatea mea de medic, fost manager al Spitalului de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare, vă atrag atenţia că acest fenomen poate avea repercusiuni grave în viaţa oricărui copil şi în dezvoltarea lui ca viitor adult. Excluderea din grup, izolarea socială, amenințarea cu violența fizică sau umilirea, distrugerea bunurilor personale, interdicția de a interacționa cu un alt coleg, răspândirea de zvonuri denigratoare sunt comportamente specifice de bullying cu care copiii se întâlnesc frecvent în mediul școlar şi nu numai”, a precizat Viorica Cherecheş.

Potrivit statisticilor, în România procentul elevilor care sunt hărţuiţi de colegi este foarte mare iar vârsta la care debutează acest gen de comportament este în scădere.

“Mă refer aici la faptul că  82% din situaţiile de acest gen se petrec în şcoli. Este ruşinos faptul că în România, 1 din 3 copii este umilit în faţa colegilor. Consecinţele, pot spune ca sunt dezastruoase pentru copii: scăderea respectului de sine, rezultate slabe la şcoală şi chiar pot merge până la extrem, la suicid.

Nu este firesc ca acest  fenomen să devină unul generalizat iar vârsta celor care hărţuiesc dar şi a victimelor să fie din ce în ce mai mică”, a mai adăugat parlamentarul.

Medicul Viorica Cherecheş atrage atenţia asupra acestui fenomen care nu mai poate fi tratat cu ignoranţă.

“Într-o situație de bullying toți copiii sunt victime, atât cel care suferă consecința directă a agresiunii, cât şi cel care este autorul comportamentului violent, pe care l-a învățat la rândul său, martor sau victimă într-un alt context de viață.

Din păcate sistemul din România nu este capabil să gestioneze situaţiile de acest gen. Trebuie să aducem la masa dialogului specialiştii în educaţie dar şi reprezentanţi ai părinţilor şi ai elevilor pentru a găsi cât mai repede soluţii constructive la această problemă. În cazul în care vom continua să ignorăm acest fenomen, în scurt timp se va acutiza şi va fi şi mai greu să găsim o soluţie eficientă”, a subliniat medicul.
În România nu există legislaţie specifică pentru acest gen de situaţii, astfel încât cei hărţuiţi nu au cum să fie protejaţi din punct de vedere legal.

“Lipsa unui cadru legislativ, a unor programe educaţionale informale în cadru organizat, dar şi a consilierii psihologice adecvate, au condus la dezvoltarea unor probleme în sistemul şcolar românesc. Acestea afectează sănătatea fizică și emoţională a copiilor.

În calitate de deputat în Parlamentul României și membru al Comisiei pentru sănătate și familie, voi propune elaborarea unui cadru legislativ menit să remedieze această problemă.

Nu putem să rămânem indiferenţi la problemele copiilor noştri. Chiar dacă acestea par minore pentru noi, în timp se pot dezvolta şi vor avea efecte emoţionale dezastruoase”, s concluzionat deputatul Viorica Cherecheş.

1 COMENTARIU

  1. Unde sa faci plangeri toti sunt la fel se acopera unul pe altul nu se face dreptate ….am facut plangere la Inspectorul General si ? Nimic vorbesc frumos cu tine iti dau dreptate te trimit acasa iti spun ca, se va lua masuri nu este ea cea care decide te trimit la Directorul adjunc cel care a facut comisia si ? Domnul nu mai raspunde la telefon astazi era ultima zi elevul nu intra in bacaloreat doamna Pok fericita va mai teroriza si de acum incolo elevi si ce ramane de facut sa merg la avocat? Directorul scolii nu are coloana vertebrala sa ia o hotararea de ce? Este scoala doamnei ia taie si spanzura …. o sa aduc si televiziunea sa vada o tara intrega ce fel de profesorii predau eleviilor si cei din functii nu fac nimic si se mira ca tineretul pleaca din tara …. mi -e scarba de lumea in care traim

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.