Pe data de 2 mai sărbătorim ziua Națională a Tineretului.Deputatul Brian Cristian transmite un mesaj celor care ar putea interveni pentru a sprijini într-un mod real tinerii
„De ce ne amintim de tinerii din România doar de ziua lor?
Clasa politică este atât de deconectată de la acest sector, pe care îl bagă în seamă doar la ocazii speciale, încât acest lucru se vede din avion.
Tinerii se prezintă la vot într-un procent ridicol de mic, nu se simt reprezentați, iar o mare parte dintre ei doresc să plece din țară, din cauza lipsei de oportunități.
Ridicol este și faptul că prin ministere nu avem specialiști în politici publice pentru tineret, iar expertiza vine de regulă din organizații neguvernamentale. La fel cum este ridicol faptul că avem anul acesta un minim istoric în ceea ce privește procentul din PIB alocat educației (2,58% deși legea prevede 6%) sau că noul înființat minister al Tineretului este nefuncțional după aprope 6 luni, asta exact în anul European al Tineretului, sau că are alocat un buget ridicol de mic, în ciuda luptelor pe care le-am dus la învestirea guvernului.
Legat de ce se putea face la nivel național, am mai zis-o, când m-am referit la amendamentele pe care le-am depus deja la viitoarea Lege a Tineretului. Amendamente care vizează:
– dezvoltarea de competențe personale și profesionale ale tinerilor, prin implicarea în activități de învățare nonformală sau voluntariat și includerea acestora în Politica Naţională de Tineret,
– realizarea de activităţi de cercetare socială în domeniul tineretului, cel puțin o dată pe an, de către MTS,
– autoritățile administrației publice locale au obligativitatea de a consulta forumuri de tineret, convocate public la elaborarea politicilor proprii în domeniul tineretului,
– tinerii cu oportunități reduse,
– obligativitatea statului de a facilita accesul tinerilor la servicii de consiliere psihologică și alte terapii specializate în vederea combaterii problemelor ce pot afecta sănătatea mintală a acestora.
Fiind printre cei mai tineri 5% dintre deputați, resimt și eu adesea provocările tinerilor, în sensul în care trebuie să muncești de două ori mai mult pentru ca ideile și argumentele să-ți fie luate în seamă, asta doar din cauza vârstei. De aceea sunt în permanent contact cu tinerii și organizațiile de și pentru tineret, deoarece îmi doresc ca acestia să fie ascultați de fiecare dată când trebuie, nu doar la ocazii speciale, sau când politicienii au nevoie de titluri onorifice pentru orașele lor.
La mulți ani tuturor tinerilor din România!”