Deputatul Duruș a depus mai multe amendamente la noua Lege a pensiilor

Proiectul privind noua lege a pensiilor a intrat în comisiile de specialitate din Camera Deputaților, urmând ca în zilele următoare să intre în dezbaterea plenului. Înaintea parcurgerii acestei proceduri, deputatul USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș, a avut o întâlnire cu reprezentanți ai pensionarilor și organizațiilor sindicale pentru amendarea unor prevederi ale legii. În urma discuțiilor, deputatul a formulat mai multe amendamente.

Unul dintre amendamente este legat de pensionarea anticipată a celor care lucrează în zone cu poluare activă sau remanentă, fără să fie sancționați financiar. Este, în fapt, reintroducerea în lege a prevederii „Zoicaș”, care nu se mai regăsește în noua formă, cea propusă. O altă amendare privește categoria de pensionari cu grupe speciale sau grupa I. Prin înlocuirea în formula de calcul a „punctajului mediu anual” cu „valoarea punctului de referință” aceste categorii au plafonate drepturile o lungă perioadă de timp. În timp ce toți pensionarii vor primi anual indexări, pensionarii cu grupe speciale sau grupa I vor fi privați de aceste creșteri.

„Am propus un coeficient de corecție pentru cei al căror stagiu complet de cotizare este în actuala reglementare sub cei 25 de ani prevăzuți în proiectul de lege. Dacă tot vorbim de o lege care se vrea să rezolve inechități, atunci nu se poate admite crearea unora noi. Cer PSD și ALDE să se atingă de pensiile speciale, nu de cele ale unor categorii care au lucrat în zone cu radiații sau subteran. Noua lege nu va fi pentru cei mulți, cât timp continuăm să menținem anumite categori de beneficiari de „pensii speciale”, în fapt, niște privilegii nemeritate”, a declarat deputatul Vlad Emanuel Duruș.

Camera Deputaților este forul decizional cu privire la această lege. În cazul în care actul normativ trece de Parlament, drepturile financiare calculate după noua formulă se vor plăti din septembrie 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.