Deputatul PSD Gabriel Zetea s-a întâlnit cu conducerea Consiliului Județean al Elevilor Maramureș            

Joi, 28 ianuarie 2021, deputatul PSD Maramureș, Gabriel Zetea a avut o întâlnire cu Dan Buciuman, președintele Consiliului Județean al Elevilor Marmaureș și cu vicepreședintele Roberta Șepsi pentru a discuta cu reprezentanții elevilor cu privire la solicitările lor. „A fost un <interviu> care mi-a făcut plăcere pentru că am întâlnit doi tineri foarte bine ancorați în realitatea momentului și, în special, la curent cu toate noutățile care privesc Legea Educației Naționale”, a declarat deputatul PSD Maramureș, Gabriel Zetea.

Prima și cea mai spinoasă problemă ridicată de conducerea Consiliului Județean al Elevilor Maramureș este alocarea a sub 3% din PIB pentru educație, deși ar trebui să se aloce minimum 6%, mai ales în condițiile actuale. Deputatul PSD, Gabriel Zetea a declarat că el, personal, susține redeschiderea școlii și reluarea cursurilor în format fizic, pentru că, dacă în mediul urban, elevii au șansa la o conexiune rapidă la internet, în mediul rural lucrurile stau mult mai rău, iar în întreaga țară, sute de mii de elevi sunt privați de dreptul lor gratuit la educație.

”Faptul că anul trecut, după ce pandemia a lovit România, alocările Guvernului în educație și în sănătate au fost foarte mici, efectele se resimt și în 2021. Soluția este depunerea de amendamente la Legea Bugetului și, cu siguranță, să insistăm să fie acordată o sumă mai mare domeniului educației. Am discutat apoi despre banii care ar fi trebuit acordați pentru bursele sociale și pentru bursele de studiu, pentru finanțările care nu s-au mai realizat în ceea ce privește dotarea elevilor cu tehnologia necesară urmării cursurilor online, am discutat despre necesitatea introducerii unor discipline noi în școli cum sunt cursurile de eudcație financiară, educație rutieră etc. Am insistat pe faptul că educație trebuie să fie gratuită și, prin faptul că părinții plătesc internetul și aparatura de care elevii au nevoie pentru a se conecta la orele online, gratuitatea nu mai există. În ceea ce privește fondul școlii sau al clasei, sunt de acord cu susținerea benevolă a părinților care doresc să ajute școala prin contracte de donație, însă nu trebuie să existe nicio impunere în cazul niciunui părinte. Cei doi reprezentanți ai elevilor maramureșeni m-au surprins cu propuneri cum ar fi impozitarea meditațiilor, combatarea practicilor privind obligativitatea acordării fondului școlii sau a fondului clasei, accesul la educație al elevilor cu nevoi speciale, problematica hărțuirii elevilor. Am convenit, în finalul întâlnirii, să ne revedem periodic pentru a discuta atât propunerile pe care le au ei cât și ceea ce putem noi să facem, în calitate de parlamentari, pentru ca educația să aibă în societate locul pe care îl merită”, arată deputatul PSD de Maramureș, Gabriel Zetea.

Atât Dan Buciuman, cât și Roberta Șepși au pus întrebări punctuale privind problemele existente în educație și au propus soluții pertinente care să permită mai multă autonomie școlilor și elevilor de a propune materii în cadrul programului cadru. Întâlnirea a fost un succes urmând ca, periodic, deputatul PSD Gabriel Zetea să aibă astfel de întâlniri cu reprezentanții elevilor, iar propunerea a fost ca, respectând măsurile de distanțare, să participe și alți colegi. ”Elevii sunt cu adevărat o voce care poate fi auzită atât la nivel local, cât și la nivel central”, a subliniat deputatul PSD Maramureș, Gabriel Zetea.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.