Deputatul Todoran: Domnule ministru, salvaţi casa George Pop de Băseşti!

Deputatul Adrian Todoran atrage atenţia ministrului Culturii asupra pericolului în care se află clădirea casei memoriale a marelui om politic George Pop de Băseşti. Parlamentarul Maramureşean a depus o interpelare, prin care îi solicită ministrului Lucian Romaşcanu identificarea resurselor financiare şi alocarea fondurilor necesare reabilitării unuia dintre edificiile simbol legate de Marea Unire din 1 Decembrie, 2018.

„Anul acesta se împlinesc 99 de ani de la Marea Unire, din 1 Decembrie, 1918, iar anul viitor, întreaga naţiune va sărbători cel mai important eveniment din istoria României. Din respect faţă de cei care şi-au sacrificat tot ce au avut pentru realizarea unui ideal vechi de generaţii, avem datoria să îi preţuim cu cinstea cuvenită. A trecut un veac de atunci, în mare parte zbuciumat, şi poate unii au uitat de cei care au purtat responsabilitatea actului Unirii.

George Pop de Băseşti nu a fost întâmplător desemnat preşedinte al Adunării Naţionale de la Alba Iulia. L-a recomandat o activitate intensă dusă pe plan politic, pentru drepturile românilor din Transilvania şi Ungaria. A fost atât de respectat, încât niciun om marcant al ţării nu i-a refuzat invitaţia de a trece pragul casei sale, situată într-o mică localitate din Maramureş. Acolo, s-au consfătuit Nicolae Iorga, Iuliu Maniu, Vasile Lucaciu, Ioan Raţiu, Vasile Goldiş, Iuliu Hossu, consilieri regali, prim-miniştri, preşedinţi de partide. Acolo s-a constituit Guvernul provizoriu al Ardealului, acolo s-au pus bazele Marii Uniri.

Acum, casa, care a adunat mai mulţi demnitari decât oricare alta din Ardeal, este pe cale să ajungă o ruină. Comuniştii l-au decretat pe George Pop de Băseşti drept chiabur, iar pentru activitatea sa politică s-a avut în vedere desfiinţarea localităţii Băseşti. Clădirea a fost transformată în sediu CAP, subsolul depozitând pentru o vreme îngrăşăminte chimice.

În repetate rânduri, ministerul pe care îl conduceţi a avut în vedere edificiul respectiv pentru reabilitare, însă fondurile nu s-au alocat nici până azi. Foşti miniştri ai Culturii, cum ar fi Daniel Constantin Barbu sau Ionuţ Vulpescu, au făcut demersuri pentru includerea Casei Memoriale George Pop de Băseşti pe lista de investiţii, fapt pentru care s-a elaborat documentaţia necesară avizării şi s-a realizat proiectul tehnic. Iar aici s-a oprit totul, construcţia, veche de peste 130 de ani, degradandu-se foarte tare.

Ne aflăm în ceasul al 12-lea. Este ultima şansă pe care o putem acorda pentru ca, anul viitor, în 1 Decembrie, la sărbătorirea centenarului Unirii, casa memorială a celui ce a prezidat Adunarea Naţională de la Alba Iulia să fie acolo unde îi este locul, între edificiile de valoare ale istoriei noastre. Domnule ministru Lucian Romaşcanu, din respect faţă de naţiunea română şi istoria sa, vă rog să aveţi în vedere alocarea de urgenţă a sumelor de bani necesare reabilitării Casei Memoriale George Pop de Băseşti”, este mesajul transmis ministrului de către deputatul Adrian Todoran.

Ioan Călăuz, primarul comunei Băseşti, afirmă că pentru reabilitarea construcţiei, în suprafaţă de aproape 2.000 mp, este nevoie de aproximativ 400 mii euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.