Competiţiile sportive de ciclism, triatlon, atletism, cu excepţia sporturilor auto – moto, sunt scutite de taxa de drum, prevede un proiect legislativ privind regimul drumurilor, adoptat, luni, de Senat.
Din partea iniţiatorilor, deputatul USR Cristian Brian a explicat, în plen, că proiectul vizează scutirea de taxa de drum a competiţiilor de interes naţional, organizate de federaţiile naţionale, pe drumurile ţării.
‘Scutim aceste competiţii de taxa de drum pentru a sprijini organizatorii. În contextul în care bugetul Ministerului Transporturilor este unul generos, raportat la bugetul unei competiţii care afectează de fiecare dată organizatorii, noi ne dorim ca aceste competiţii să fie scutite de respectiva taxă de drum. Am ajuns la un consens cu membrii comisiei şi cu reprezentanţi ai Guvernului legat de anumite federaţii, practic, am scos sporturile auto – moto, pentru că sunt acelea care afectează cel mai mult partea carosabilă. Astfel, se referă la competiţii de ciclism, la competiţii de triatlon, la competiţii de atletism, practic, sprijinim sportul din România în anul olimpic 2024’, a precizat deputatul USR.
Propunerea legislativă pentru completarea articolul 43 din Ordonanţa de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor (L711/2023) a fost iniţiată de parlamentari USR, PNL, PSD, UDMR, neafiliaţi.
‘În vederea încurajării activităţilor sportive, dar mai ales pentru a stimula investiţiile în acest domeniu, se propune o modificare legislativă în cadrul articolului 43 al Ordonanţei Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor. Conform acestei schimbări, se introduce un nou alineat, care introduce o excepţie, în sensul obţinerii avizului de utilizare a drumurilor publice în mod gratuit pentru organizarea competiţiilor sportive ale federaţiilor sportive care, de regulă, se pot organiza şi pe drumurile publice. Această schimbare legislativă propusă reprezintă o măsură esenţială pentru a stimula cheltuirea eficientă a banilor în sport, aducând numeroase beneficii atât sportivilor, cât şi comunităţilor locale’, potrivit expunerii de motive.
Conform acesteia, această iniţiativă va atrage investiţii în infrastructură sportivă şi organizarea de competiţii, ceea ce va contribui la creşterea numărului de evenimente sportive de calitate şi la îmbunătăţirea condiţiilor pentru sportivi. De asemenea, aceste competiţii pot genera venituri semnificative prin atragerea turiştilor şi a participanţilor din alte regiuni.
‘Pe lângă beneficiile economice, competiţiile sportive vor promova sportul şi astfel vor avea un impact pozitiv asupra sănătăţii şi bunăstării comunităţii. Încurajarea activităţilor fizice prin astfel de competiţii va reduce costurile asociate tratamentelor medicale şi va contribui la prevenirea afecţiunilor provocate de sedentarism. De asemenea, organizarea acestor competiţii pe drumurile publice va spori implicarea localnicilor în evenimente sportive, promovând astfel un stil de viaţă activ şi sănătos. Prin intermediul avizului prealabil din partea administratorului drumului şi al Poliţiei rutiere, se vor asigura bunăstarea şi siguranţa participanţilor şi se vor minimiza potenţialele inconveniente în trafic’, indică expunerea de motive.
Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz. AGERPRES