Deputatul USR Brian Cristian: „Oprim risipa din bani publici. Proiect USR pentru dotarea obligatorie cu GPS a mașinilor instituțiilor publice”

USR a depus, la inițiativa deputatului Brian Cristian, un proiect de lege prin care instituțiile publice care au mașini să fie obligate să le monteze sisteme GPS de localizare și monitorizare. În acest fel, mașinile instituțiilor publice nu vor mai putea fi folosite în scop personal de către angajați. În instituțiile care au făcut deja acest pas, cum este Primăria Câmpulung Muscel condusă de Elena Lasconi (USR), cheltuielile cu combustibilul au scăzut cu aproape 70%.
Instituțiile care nu vor monta GPS pe mașinile proprii nu vor mai putea să deconteze din buget cheltuielile cu combustibilul și vor risca o amendă de până la 50.000 de lei.
„Prin această inițiativă, dorim să rezolvăm problema folosirii autoturismelor instituțiilor publice în scopuri personale. Dacă ne uităm la administrațiile locale care au implementat deja măsura, vedem că au redus consumul de combustibil cu cel puțin 40%. Asta înseamnă că în aproape jumătate din timp, mașinile instituțiilor publice sunt folosite ilegal. Deși asta nu se întâmplă încă, protejarea mediului înconjurător și cheltuirea banilor publici într-un mod chibzuit și transparent trebuie să fie priorități pentru toate administrațiile publice și instituțiile statului român”, declară deputatul USR Brian Cristian.
Proiectul se bazează atât pe necesitatea reducerii cheltuielilor publice și pe protejarea mediului, prin diminuarea consumului de carburant și a poluării, cât și pe exemplele de bune practici de până acum.
Primăria Câmpulung Muscel, condusă de primarul USR Elena Lasconi, reprezintă unul din exemple. În 2021, primarul USR a montat GPS pe mașinile Primăriei și rezultatele s-au văzut în scurt timp: consumul de carburant a scăzut în 2021 față de 2019 de la 8.400 litri la 2.400 litri. Similar, cheltuielile au scăzut de la 49.000 lei la 15.000 lei. Adică, o reducere de aproape 70%. În alte instituții care au implementat măsuri similare, reducerea a fost de aproximativ 40%.
Odată adoptat proiectul propus de USR, instituțiile publice vor avea un termen de 6 luni pentru a implementa noile prevederi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.