Deputatul USR de Maramureș, apel după vizita în comunitățile maramureșene atinse de pestă porcină – „Înăspriți măsurile de prevenție”

Deputatul USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș, a fost la sfârșitul săptămânii trecute pe Valea Izei, în localitățile în care au fost confirmate cele trei cazuri de pestă porcină africană: Oncești și Ieud. Este a doua vizită în ultimele două luni în această zonă. La sfârșitul lunii august, când România raporta zilnic noi focare de pestă porcină în sudul țării, deputatul s-a interesat despre măsurile de prevenție pe care le-au luat autoritățile. Atunci, ca și acum, a găsit oameni cărora nimeni nu le-a dat prea multe informații despre această boală.

„Astăzi situația este una complicată, pentru că vorbim de virusul pestei porcine care a ajuns în două comunități de pe Valea Izei. Pericolul de extindere nu este de neglijat. Cu toate acestea, oamenii au puține informații. Ori pentru că nu au fost interesați, ori pentru că autoritățile nu-și fac treaba. Populația acționează din instinct și panică. La Oncești se auzea din curțile oamenilor guițat de porci sacrificați. Sătenii nu vor ca animalele lor, după ce le-au crescut 8-10 luni, să cadă victime ale virusului și să fie sacrificate și arse. La Ieud mai sunt puțini porci prin gospodării. Panica este mai mare după ce au fost confirmate două cazuri. Mulți porci au fost tăiați noaptea, de frică să nu fie confiscați. Cazurile confirmate au fost la animale luate de la comercianți. Aceștia i-au vândut pe ulițele satului, târgurile de porci fiind interzise. Toată lumea știa de comerțul cu suine vii. Totuși, nimeni nu a luat vreo măsură ca să împiedice acest comerț”, a spus deputatul Duruș.

Localitatea Ieud este într-un fel de carantină. Un echipaj de poliție păzește ieșirea din sat și verifică fiecare mașină. Pe jos, la ieșirea din comună, este așezat un covor. Spun polițiștii că e îmbibat cu dezinfectant ca să curețe roțile mașinilor. Greu de prevăzut eficiența metodei…

Deputatul Duruș face un apel la autorități responsabile să intensifice campania de informare în rândul populației și să înăspreacă măsurile de prevenție.

(P)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.