Maramureșul este al 17-lea județ din România în care a fost confirmată pesta porcină. Deocamdată, sunt certe trei focare în gospodăriile unor localnici din Ieud și Oncești. În toate cazurile, porcii au fost achiziționați de la comercianți care i-au adus din Bihor. Unul dintre comercianți este din Oncești. Apariția focarului în gospodăria sa a fost confirmat în această dimineața. Acesta a vândut porci în Ieud și-n alte localități de pe Valea Izei.
Deputatul USR Maramureș, Vlad Emanuel Duruș, este preocupat de situațe și de rapiditatea propagării virusului în județ. În august, în plin scandal la nivel național pe pestă porcină, deputatul a fost în peste 18 localități din zona Codrului și Valea Izei. Unul dintre scopuri a fost de a constata dacă la nivelul autorităților locale și a populației există suficiente informații cu privire la metodele de prevenție. Concluziile sale au fost cuprinse în interpelarea adresată premierului Viorica Dăncilă, în data de 5 septembrie.
„Din păcate, constat cu mult regret, că problemele ridicate în interpelare, la care nu am primit răspuns nici după 50 de zile, sunt cauze ale apariției virusului în Maramureș. S-au luat foarte puține măsuri de prevenție într-un județ care este graniță cu Sălaj și Satu-Mare, unde erau confirmate focare de peste un an. De câte ori s-a întâlnit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pe tema pestei porcine, până în luna octombrie, și ce măsuri a impus? La intrarea în judet dinspre Sălaj și Satu Mare trebuiau asigurate filtre permanente care să controleze, în special, mașinile de transport. În vreme de pestă porcină, comerțul cu porci din alte județe sigur nu se face în portbagaj! Nu am avut astfel de filtre. În țară au fost omorâți câteva sute de mii de porci după apariția pestei. Riscăm ca și Maramureșul să devină un mare abator înainte de a se intra în postul Crăciunului. Vom avea responsabili?”, a spus Duruș.
Deputatul face un apel la responsabilitate și către populație, pentru a preveni răspândirea virusului. Sunt câteva reguli minime de biosecuritate care ar trebui respectate:
– porcii se vor ține în adăposturi împrejmuite, astfel încât să se prevină intrarea păsărilor în contact cu animalele (păsările sunt purtătoare de virus)
– porcii nu se vor hrăni cu resturi alimentare de origine animală sau cu furaje aduse din zona în care există porci mistreți
– intrarea în zona de creștere a porcilor să se facă în haine și încălțăminte specială, folosite doar în interiorul curții
– limitarea accesului altor persoane în zona de creștere a porcilor
– examinarea zilnică a efectivelor de animale
– informarea imediată a medicului veterinar cu privire la orce suspiciune de boală
– nu se vor sacrifica pentru consum animalele bolnave sau care sunt în contact cu acestea
(P)