Descopera AICI 5 traditii si obiceiuri la nunta pe care NU le stiai!

In societatea actuala, tinerii care si-au propus sa isi oficializeze relatia nu mai au in vedere traditiile si obiceiurile care se respectau cu strictete cu ani in urma. Astazi, nuntile cuprind, in marea majoritate, 3 mari etape: gatitul mirelui si a miresei, ceremonia religioasa si petrecerea de la restaurant. Putini mai tin cont de traditiile stravechi, precum turta sau legatul miresei, obiceiuri care, de altfel, prezentau o semnificatie importanta in trecut pentru tinerii casatoriti. Este adevarat ca inca mai exista zone ale tarii unde se mai pastreaza aceste traditii, insa, cu siguranta, multe dintre acestea reprezinta pentru cei de astazi informatii noi, despre care aud pentru prima data.

Fara indoiala, ti-am starnit curiozitatea, iar daca urmeaza sa te casatoresti in curand, probabil ca ti se va parea interesant sa descoperi cateva dintre cele mai importante traditii si obiceiuri despre care, mai mult ca sigur, NU stiai pana acum.

Iata 5 traditii si obiceiuri inedite la nunti:

  1. Stiai ca inainte nasii erau cei care negociau rascumpararea miresei dupa ce aceasta era furata? Sau ca ei erau cei care suportau taxa pentru slujba religioasa din ziua cea mare? Probabil ca in anumite zone ale tarii inca se tine cont cu seriozitate de acest aspect. Inainte, nasii erau tratati cu foarte mare respect de catre tinerii care aveau grija sa se prezinte cu cadouri semnificative atunci cand isi anuntau nunta. De altfel, parintii spirituali aveau obligatia de a-si sprijini finii pe tot parcursul organizarii nuntii, avand un rol important inclusiv la alegerea setului de invitatii de nunta, a restaurantului, a buchetelor de flori si a voalului miresei. Acum, tinerii se bucura de o mai mare libertate la acest aspect, de cele mai multe ori alegand decoratiunile si accesoriile pentru nunta dupa bunul plac.
  2. In anumite zone ale tarii, in special in mediul rural, inca se mai practica dansul gainii in curtea casei miresei. In timp ce invitatii iau masa, una dintre rudele miresei aduce o gaina impodobita cu care danseaza in mijlocul horei. In alte sate, una dintre domnisoarele de onoare danseaza in mijlocul horei cu o perna.
  3. Inca se mai practica in unele zone impodobitul bradului la casa mirelui. Acesta, alaturi de cei mai buni prieteni, impodobesc un brad cu mere, colaci si decoratiuni, pe care mai apoi il danseaza in hora. Bradul impodobit simbolizeaza bogatie pentru tinerii care urmeaza sa isi uneasca destinele. De altfel, la finalul petrecerii, bradul se lasa in poarta casei tinerilor casatoriti, pana cand acesta se usuca.
  4. Un alt obicei despre care poate ca ai auzit de la bunici este oprirea miresei la a treia fantana din sat in drum spre Biserica. Acolo, mireasa ajutata de domnisoarele de onoare, iau apa din fantana cu o cana, iar mai apoi, cu un buchet de busuioc inmuiat in apa, stropesc invitatii de trei ori. In alte zone, mirele este cel care isi stropeste mireasa cu apa luata din fantana de catre aceasta inainte de sosirea invitatilor. Aceasta practica sugereaza noroc pentru viitor.
  5. Este un lucru obisnuit ca invitatii sa se fie intampinati la restaurant de catre nasi si miri cu un pahar de sampanie. Insa cate dintre cupluri sparg paharele de sampanie la final? Aceasta practica simbolizeaza alungarea ghinionului. De asemenea, tot in seara petrecerii, mirii sunt invitati sa manance smantana din aceeasi farfurie sau sa bea lapte din acelasi pahar, pentru a avea copii frumosi.

Fiecare zona a tarii prezinta un bagaj vast de traditii si obiceiuri despre care poate ca nu ai auzit niciodata. Inca mai exista cupluri care isi doresc sa mentina vie pastrarea acestora, pentru semnificatiile deosebite pe care le reprezinta fiecare traditie in parte. Poti descoperi si alte obiceiuri cu un click aici, de unde te poti informa privind cele mai interesante practici la nunti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.