Despre dragoste și violență domestică la S.C.KOEPP S.R.L, Ariniș

 Pentru că azi celebrăm din nou dragostea, este un prilej bun de a ne reaminti care este adevărata haină a dragostei, a iubirii, și să analizăm în ce măsură o purtăm în relație cu ceilalți, fie că sunt membrii familiei, prietenii, colegii, vecinii, dușmanii, etc.

Tot mai mult ne exprimăm iubirea prin mesaje complicate, prin cadouri scumpe, buchete imense de flori și prea puțin prin simțire. Studiile arată că cele mai disfuncționale relații le au cei care își prezintă povestea de dragoste ca ceva spectaculos, perfect, sau cel puțin aproape perfect.

Pentru a preveni relațiile disfuncționale și/ sau pentru a recunoaște o relație abuzivă, polițiștii de prevenire vă reamintesc formele violenței domestice, conform ultimelor modificări legislative.

Orice persoană care este agresată, verbal, sexual, psihologic, social, economic, spiritual, cibernetic de către un membru al familiei, este victimă a violenței domestice. Copiii care sunt martori ai acestei forme de abuz sunt de asemenea victime, prin amprenta psihologică pe care aceasta o lasă în subconștientul lor.

Polițiștii încurajează victimele să sesizeze poliția ori de câte ori se simt în pericol, pentru ca episodul de violență să nu aibă un deznodământ tragic, sau să nu fie urmat de un alt episod cu un deznodământ tragic.

Victimele violenței domestice, în situații de urgență au la îndemână Serviciul Național Unic pentru Apeluri  de Urgență 112. Acestea pot să se adreseze poliției și ulterior, pentru a face o plângere.

Victimele violenței în familie trebuie să știe că polițistul care intervine la fața locului poate emite un ordin de protecție provizoriu, în baza unui formular de evaluare a riscului, astfel, dacă viața și integritatea fizică ori libertatea ei este pusă în primejdie, agresorul este evacuat din locuință și obligat să păstreze o distanță minimă stabilită față de victimă, pentru o perioadă de 5 zile. În acest timp victima poate solicita instanței emiterea unui ordin de protecție care poate fi emis pentru o perioadă de până la 6 luni de zile.

O altă instituție care vine în sprijinul victimelor violenței în familie este Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului. Aceasta le pune la dispoziție locuințe protejate, două centre maternale, consiliere psihologică/ vocațională, grupuri suport. Perioada pentru care victimele violenței domestice pot fi găzduite în locuințele protejate este de până la un an de zile.

De asemenea se pot adresa și Centrului Social Tranzit destinat victimelor violenței domestice care oferă găzduire pentru maxim 6 luni de zile. Centrele de primire în regim de urgență asigură pe lângă găzduire, asistență familială atât victimei cât și minorilor aflați în îngrijirea acesteia, protecție împotriva agresorului, asistență medicală, hrană, consiliere psihologică și consiliere juridică. Adresa locuințelor protejate precum și a centrelor de primire este secretă publicului larg.

Toate aceste informații au fost transmise angajaților Societății Comerciale KOEPP S.R.L., de către polițiștii de prevenire, cu sprijinul celor de la Postul de Poliție Comunal Ariniș și al conducerii societății, pentru a informa și/sau a reaminti și aspectele legale privind violența în familie.

Considerăm că fiecare cetățean informat/ prevenit cu privire la un aspect poate fi un mesager în comunitate, astfel prin ei informația poate ajunge la cât mai multe persoane, fie victime care să încerce să iasă din situația de victimă, fie agresori care să-și revizuiască modul de interacțiune în familie.

Polițiștii încurajează victimele violenței domestice să sesizeze poliția, dar în egală măsură descurajează abuzarea de acest drept.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.