„Deșteaptă-te române!”, un îndemn mai actual ca oricând

Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Național al României – „Deșteaptă-te române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848.

În 29 iulie 1848, „Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic „Un răsunet”, de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann.

Conținutul profund patriotic și național al poeziei a fost de natură să însuflețească numeroasele adunări ale militanților pașoptiști pentru drepturile naționale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn „o adevărată Marsilieză românească”.

Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independență, în Primul Război Mondial și la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în al Doilea Război Mondial.

„Deșteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987, precum și în timpul Revoluției din decembrie 1989.

Imediat după Revoluția din decembrie 1989, „Deșteaptă-te române!” a fost ales Imn Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Conform Constituției României, Imnul Național este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului.

Consider că îndemnul fundamental din titlul imnului nostru național este astăzi mai actual ca oricând. România este acum într-o profundă criză economică, socială și morală, dar și în risc accentuat de sărăcie, pe fondul dezastruoasei guvernări de dreapta, preocupată mult mai mult de propriile sale necesități și de satisfacerea grupurilor de susținere și de interese, decât de adevăratele probleme ale românilor.

       În consecință, „Deșteaptă-te române!” trebuie readus în spiritul conștiinței naționale, ca o recomandare pentru fiecare român de a privi cu luciditate și obiectivitate situația delicată în care țara este în prezent cu guvernul lui Iohannis, Orban și Barna la conducere.

Vicepreședinte ALDE,

CORNELIA NEGRUȚ

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.