Deținutul de la Jilava care nu vrea să fie eliberat. Preferă viața de “nepot” de după gratii

Safet-MusagicSafet Musagic (născut în 1952) este unul dintre condamnații aproape imposibil de întâlnit în penitenciare. El nu vrea să iasă din pușcărie, deși are dreptul să fie pus condiționat în libertate de la începutul anului. Sârbul, care a locuit și în România, în Deva mai exact, este dispus să mai stea doi ani de închisoare, până în februarie 2018. Înalta Curte de Casație și Justiție  a anunțat, săptămâna trecută, printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă, că el trebuie să fie extrădat în Bosnia pentru a executa și acolo o pedeapsă de un an și trei luni. Susține că șentința din fostul stat iugoslav este una fabricată, fiind vorba de o confuzie de identitate. Pâna va demonstra acest lucru, alege să stea după gratii în România.

Infractor mărunt, cu mai multe condamnări pentru înșelăciune și alte “găinării”, Safet Musagic preferă să stea în mizeria Penitenciarului Jilava, printre interlopi și pedofili. La o înălțime de puțin peste 1.60, și la o etate de 64 de ani, cu siguranță este “nepotul” celor mai puternici din celula sa, care își spun “jupâni”, conform jargonului din pușcării. “Nepoții” sunt cei care fac până și patul “jupânilor”.

Sârbul se află din februarie 2015 în închisoarea de la marginea Bucureștiului. De atunci, ispășește două pedepsele contopite într-una de trei ani. Infracțiunile sale au fost: intrare frauduloasă în România (2015) și înșelăciune (2003).

Frica de tortură

Își explică strania decizie prin faptul că viața sa mizerabilă de la Jilava este floare la ureche pe lângă ce îl așteaptă după o posibilă eliberare. Atunci, ar urma să fie extrădat în Bosnia, pentru a petrece și acolo un an și trei luni de închisoare. Susține că în statul din Balcani va fi torturat pentru că va fi tratat ca un “terorist”. “Dacă ajung acolo, voi fi supus unor tratamente foarte dure. Voi fi torturat, poate nici nu știu dacă voi scăpa cu viață”, se plânge acesta într-o română bună.

Așa că, deși hotârerea judecătorilor de extrădare este definitivă, preferă să mai stea doi ani în închisoarea românească pentru a încearca pe toate căile posibile să evite destinația – Bosnia. Dacă nu va reuși să schimbe decizia judecătorilor într-o cale extraordinară de atac, fapt rar întâlnit, în februarie 2018, când va fi eliberat automat, tot va fi trimis într-un penitenciar din Sarajevo.

Pedeapsa primită în Bosnia, în 2008, este tot pentru înșelăciune. A promis vize în Noua Zeelandă unor localnici care îi plăteau cam 50 de dolari pentru a ajunge în emisfera sudică. Așa spun anchetatorii bosniaci, iar judecătorii de la Curtea de Apel București și Înalta Curte de Casație și Justiție au considerat că au dreptate și au aprobat extrădarea.

“Altcineva a fost condamnat”

Pe de altă parte, Safet Musagic își explică disperarea de a nu fi extrădat prin faptul că șentința primită în Bosnia este una “fabricată”. Între el, Safet Musagic – condamnatul de la Jilava, și Safet Musagic – condamnatul din Bosnia, este doar o coincidență de nume. „Restul datelor nu coincid. Se vede că este o greșeală. Condamnarea mea este într-un dosar făcut la ordinul unui politician important din Bosnia pe care eu l-am atacat cu mesaje pe internet. Am protestat și pe străzi la adresa lui și îl făceam mincinos. El are influența imensă și putea să-mi facă o condamnare falsă”, explică deținutul.

Politicianul bosniac la care face referire Safet Musagic este Fahrudin Radoncic. Acesta este unul dintre cei mai influenți oameni din Bosnia. Un mogul media, fondatorul celei mai importante publicații locale, “Dnevni Avaz” care a creat Partidul Uniunea pentru un Viitor mai Bun, fiind ministru al Siguranței între 2012-2014.

La sfârșitul lunii ianuarie, pe 25, Radoncic a fost arestat preventiv pentru obstrucționarea Justiției. A fost eliberat în urmă cu o săptămână, dar este pus sub control judiciar. Partidul său este unul controversat, mai mulți membrii sunt anchetați pentru trafic de droguri și crimă organizată. Reprezentanți ai Uniunii pentru un Viitor mai Bun din Bosnia ne-au precizat că nu au auzit de vreo legătură între Radoncic și sârbul Safet Musagic din Penitenciarul de la Jilava.

Argumentele condamnatului care preferă gratiile

Deși judecătorii au decis extrădarea lui Safet Musagic, considerând că povestea acestuia cu conincidența de nume nu stă în picioare, autoritățile române nu au putut elucida sesizările sârbului.

Astfel, dacă în condamnarea sa din Bosnia apare un alt loc de naștere și un alt CNP față de pașaportul său sârbesc, reprezentanții Ministerului de Interne au constatat, conform actelor de la dosarul aflat la Înalta Curte, că actele sale sunt corecte. “Autoritățile din România trebuie să decidă: ori consideră că eu sunt Safet Musagic din Bosnia și atunci actele mele sunt contrafăcute și trebuie să fiu condamnat pentru fals; ori, nu sunt Safet Musagic din condamnarea din Bosnia și trebuie să verifice aceste date”, spune sârbul de la Jilava.

Citeste continuarea AICI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.