Vineri şi luni medicii de familie nu acordă pacienţilor din listă servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Reprezentanţii medicilor de familie explică pe larg motivele care au dus la această decizie: noul Cod Fiscal creşte periculos povara fiscală a cabinetelor, care se reflectă în venitul net mediu al unui medic de familie ce va scădea în 2016 la circa 1.600 lei, faţă de circa 2.100 lei în 2015. Medicii de familie nu sunt bugetari, ci funcţionează ca persoane fizice cu profesii liberale, drept care nu au beneficiat de creşterea salarială acordată colegilor din spitale. Ambiguităţi legislative fac posibile imputări abuzive ale prescripţiilor medicale acordate pacienţilor. La toate se adaugă disfuncţionalităţile platformei informatice a asigurărilor sociale de sănătate, cu care medicii se confruntă aproape zilnic: nu pot valida reţete, bilete, concedii, consultaţii, nu pot verifica sau prelua calitatea de asigurat a pacienţilor, nu pot efectua raportările lunii precedente.
Vineri, 1 aprilie, şi luni, 4 aprilie, medicii de familie nu acordă pacienţilor din listă servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Pacienţii vor primi consultaţii, dar nu li se vor elibera reţete gratuite şi compensate, şi nici bilete de trimitere decontate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).
Reprezentanţii medicilor de familie – Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie – explică într-un document de 43 de pagini, făcut public vineri, 1 aprilie, motivele care au stat la baza acestui protest şi problemele cu care se confruntă acest segment.
Amploarea crizei medicinei de familie
Cel mai mic procent alocat medicinei de familie din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, din 2006 încoace, dar şi cel mai mic procent din UE alocat acestui segment
În 2015, în România s-a alocat medicinei de familie aproximativ 6,5% din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), în vreme ce în 2016, pe fondul creşterii finanţării segmentului spitalicesc, procentul alocat medicinei de familie a coborât la 5,75% din FNUASS, cel mai mic din anul 2006 până în prezent, atrag atenţia reprezentanţii medicilor de familie în documentul privind finanţarea asistenţei medicale primare, făcut public pe 1 aprilie.
Procentul alocat medicinei de familie în celelalte ţări europene este cuprins între 9 şi 16,2% din sumele totale alocate sănătăţii (vezi in extenso în galeria foto).
Medicii de familie reprezintă o treime dintre medicii ţării. Alături de ei lucrează şi sunt plătite din fondurile cabinetelor de medicina de familie circa 30.000 de asistente medicale. Noul Cod Fiscal aduce pentru medicii de familie o scădere a venitului cu circa 25% faţă de cel încasat în 2015. În condiţiile în care venitul medicului titular va scădea, este foarte probabil ca acesta va diminua şi salariul asistentei care se va orienta către un loc de muncă în spital, ori în mediul privat, sau chiar în străinătate. Fără asistenţă medicală un cabinet nu poate încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Cabinetele medicilor tineri, cu venituri mici, sau ale celor cu pacienţi mai puţini în liste nu se vor putea susţine financiar şi se vor închide, atrag atenţia reprezentanţii medicilor de familie.
Cei mai afectaţi vor fi însă pacienții, pentru care medicul de familie este cel mai accesibil furnizor de servicii medicale.
Cele mai multe servicii medicale decontate de CAS sunt acordate de medicii de familie
În 2014, de exemplu, 71% dintre serviciile decontate de Casa de Asigurări de Sănătate au fost acordate de medicii de familie, 21% dintre serviciile decontate de CAS au fost acordate în ambulatoriu, 5% dintre serviciile decontate au fost acordate în spitale, iar 3% dintre servicii decontate de Casă au fost acordate în spitalizare de zi.
Dacă vom compara sumele decontate de Casa de Asigurări pentru fiecare tip de furnizor de servicii medicale, vom vedea că medicii de familie obţin cei mai puţini bani de la Casa de Asigurări de Sănătate (vezi galeria foto).
Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au făcut public pe 1 aprilie un document de poziţie al celor două organisme reprezentative ale medicilor de familie faţă de finanţarea în medicina de familie în România. Iată cele mai importante concluzii ale raportului antemenţionat.
Cum e plătit cabinetul de medicina familie şi cât revine medicului din suma totală decontată de CAS cabinetului
Citeste continuarea pe economica.net