Purtătorul de cuvânt din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
În perioada 05 – 07 septembrie 2017, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, în colaborare cu lucrători din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Maramureş, au desfăşurat activităţi într-un dosar penal având ca obiect comiterea unor infracţiuni de corupţie.
În urma administrării probelor a rezultat presupunerea rezonabilă că inculpatul T.V. a comis infracţiunea de trafic de influenţă, prevăzută de art.291 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, iar inculpatul D.P.V. a comis infracţiunea de complicitate la cumpărare de influenţă, prevăzută de art.48 Cod penal raportat la art.292 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal şi infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă, prevăzută de art.48 Cod penal, raportat la art.291 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, faptele constând în aceea că, în perioada 29 august – 05 septembrie 2017, inculpatul T.V., beneficiind de sprijinul inculpatului D.P.V., a pretins, acceptat şi primit, prin intermediul inculpatului D.P.V., de la martorul denunţător D.I.D., suma de 1.100 de euro pentru ca inculpatul T.V. să-şi traficheze influenţa pe lângă funcţionari din cadrul Serviciului Judeţean de Medicină Legală Maramureş şi să-i determine să efectueze acte contrare atribuţiilor de serviciu, astfel încât rezultatul probelor biologice prelevate de la denunţătorul D.I.D., care fusese implicat într-un accident rutier, să nu angajeze răspunderea penală a acestuia.
În cauză, faţă de cei doi inculpaţi a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru infracţiunile menţionate mai sus.
La data de 06.09.2017 şi respectiv 07.08.2017, s-au formulat propuneri de arestare preventivă, solicitări admise de Tribunalul Maramureş, care a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pe o perioadă de 30 de zile conform vasiledale.ro.
Activităţile de documentare au fost efectuate cu sprijinul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale – Brigada Operaţiuni Speciale Cluj – Serviciul Maramureş.
Precizăm că, punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.