Diaspora are nevoie de România! România are nevoie de românii plecați în străinătate

România este țara cu cea mai mare rată de emigrare din spațiul comunitar, arată statisticile Comisiei Europene.

Migrația este un fenomen îngrijorător care trebuie stopat. În  România anului 2020, jumătate dintre tineri susţin că îşi doresc să plece din țară, iar România anilor viitori va rămâne depopulată, fără forță de muncă. Mulți români care lucrează în afara graniţelor țării așteaptă şi îşi doresc soluții, o reformă radicală a statului și o evoluție a serviciilor sociale.

Mediul de afaceri din România așteaptă mai multă aplecare și  implicare din partea decidenților, mai multe oportunități pentru ca românii să revină acasă iar economia națională să revină la normalitate.

Nu există o soluție miraculoasă pentru a face ca un sfert de țară plecat să revină acasă. Răul a fost deja făcut, iar rănile celor plecați se vor vindeca mai greu sau poate niciodată.

Numai atunci când economia din ţară va genera încredere pe termen lung, adică bunăstare reală și mai multe oportunități pentru reintegrarea pe piața muncii, este posibil ca românii din Diaspora să revină.

Atunci când o guvernare se va face doar în interesul cetățenilor, o guvernare care va aplica soluții competente, care va genera un sistem sanitar și educațional performant, va reduce birocrația, va avea o infrastructură viabilă, locuri de muncă bine plătite, atunci românii plecaţi la muncă în străinătate vor veni acasa. Sunt obiective care pot fi îndeplinite în timp cu rezultate pozitive.

Programe ca „Diaspora Start-up” trebuie dezvoltate şi continuate. Banii europeni pentru a stimula românii din diaspora să dezvolte afaceri în România sunt o soluție care trebuie aplicată în beneficiul lor.

Românii din diaspora sunt mereu cu gândul la copiii lor, părinți, familie, la rădăcini, la locurile natale care îi determină să fie cu gândul mereu „acasă”.

Să nu uităm că ei au nevoie de România așa cum România are nevoie de ei!

Dr. Viorica Cherecheş,
deputat liberal de Maramureş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.