Într-un studiu revoluționar coordonat de Environmental Change Institute de la Universitatea Oxford s-a constatat că trecerea la o dietă săracă în carne ar putea avea un impact semnificativ nu doar asupra sănătății, ci și asupra mediului înconjurător.
Dieta banală care poate preveni 200.000 de decese premature. Creșterea animalelor, o sursă majoră de poluare a aerului prin emisiile de amoniac, metan și protoxid de azot, afectează calitatea aerului și poate duce la probleme de sănătate grave, inclusiv boli cardiovasculare, metabolice și pulmonare.
Potrivit acestui studiu, o dietă echilibrată, care include carne și pește în cantități moderate, ar putea preveni până la 100.000 de decese premature anual. Însă, impactul major vine odată cu adoptarea unei diete vegane, excluzând complet produsele de origine animală, ceea ce ar putea preveni peste 200.000 de decese premature.
Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că, în 2019, patru milioane de oameni au pierit prematur din cauza poluării aerului. Astfel, schimbările simple în dieta alimentară pot aduce beneficii semnificative pentru sănătatea noastră și pentru mediul înconjurător.
Studiul, publicat de Nature Communications, subliniază că beneficiile unei diete sărace în carne sunt mai pronunțate în zonele agricole cu concentrații ridicate de ferme, precum Belgia, Țările de Jos, nordul Italiei, sudul Chinei și vestul Statelor Unite.
În concluzie, adoptarea unei diete care exclude sau limitează consumul de carne poate avea un impact semnificativ asupra reducerii deceselor premature și îmbunătățirii calității aerului. Află cum poți contribui la propria sănătate și la protejarea mediului, adoptând schimbări simple în obiceiurile alimentare!sursa