Dieta Okinawa, secretul unei vieţi lungi şi sănătoase. Ce mănâncă cei mai longevivi oameni de pe planetă

Japonezii sunt celebri pentru vârstele înaintate la care ajung. Şi asta nu pentru că a te naşte în Japonia vine la pachet cu beneficiul longevităţii, ci pentru că au un stil alimentar cu totul aparte.

Dieta Okinawa este un secret bine păstrat al oamenilor din insula cu același nume, care face parte dintr-un șir de insule aflate în Marea Chinei de Est. Localnicii de aici au adoptat de secole o alimentație săracă în calorii și bogată în nutrienți esențiali și sănătoși.

Profită acum : Ofertă de nerefuzat

Ofertă de nerefuzat . Cum facem un concediu reușit cu bani puțini!

Oferta de nerefuzat  la President Hotel & Resort**** din Băile Felix

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

Oferte Speciale pentru Revelion in Tara si in Strainatate!

Profită acum: Vara în luna ianuarie

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

Insula Okinawa este unul dintre puţinele locuri din lume cu cea mai mare speranță de viață. Raportul, aici, este de 42 de persoane trecute de 100 de ani la 100.000 de locuitori. Bătrânii sunt în mică măsură afectaţi de boli precum diabet, cancer sau boli cardiovasculare. Specialiştii spun, însă, că au norocul unui capital genetic excepţional.

„Această longevitate este legată mai ales de bunul lor capital genetic și, într-o măsură mai mică, de activitatea fizică zilnică asociată cu o dietă echilibrată”, este de păerere medicul endocrinolog Pierre Nys.

Dieta Okinawa presupune consumul de mâncare neprocesată

Specialiștii în nutriție consideră această dietă ca fiind ideală şi sănătoasă pentru orice persoană pentru că presupune consumul de alimente neprocesate, proaspete şi hidratante.

„Centenarii nu mănâncă produse procesate, bogate în săruri ascunse, mănâncă puțină carne și produse lactate. Aceştia privilegiază consumul de legume de sezon, surse de fibre, vitamine și sărace în calorii, și peștele, bogat în grăsimi nesaturate și polinesaturate, esențiale pentru sănătatea cardiovasculară”, relatează Sybille Naud, nutriționist dietetician.

De asemenea, locuitorii din Okinawa consumă „carbohidrați lenți – orez, tăiței de hrișcă, cartof dulce, fasole azuki – care oferă energie de lungă durată, dar şi proteine ​​vegetale precum tofu, alge marine, condimente precum turmericul și ceaiul verde, cunoscute a fi antioxidanți”, mai spune specialistul.

Alimente privilegiate în dieta Okinawa

Alimentaţia din Okinawa se bazează pe rădăcinoase, legume verzi și galbene, leguminoase și ierburi sau condimente.

Bogat în fibre, vitamina A, C, E și potasiu, cartoful dulce a salvat de la extincția prin foamete localnicii.

Unul dintre cele mai populare condimente folosit în această dietă este turmericul, care are proprietăţi antiinflamatorii, antioxidante și anticancerigene.

Algele reprezintă o sursă excelentă de proteine, acizi grași, B12, vitamine și minerale.

Soia este considerată o sursă vegetală de proteine dintre cele mai prețioase pentru organism, deoarece nu conține colesterol și are un nivel ridicat de acizi grași nesăturați, în special Omega 3. Totodată, această legumă conţine proteine şi aminoacizi esențiali extrem de importanți pentru organism. Fitoestrogenii din soia au o acțiune protectoare a masei osoase, limitând resorbţia calciului din oase.

Pepenele amar este un remediu util în combaterea diabetului datorită efectului său hipoglicemiant. Este recomandat în constipație, dispepsii, greață, dureri reumatice.

Ceaiul de iasomie este principala băutură consumată la masă de locuitorii insulei.

Sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.