Digitalizarea poate avea mai multe semnificații, însă, în general, termenul se referă la procesul de transformare a informațiilor sau a datelor din formate analogice în formate digitale. Acesta fapt poate fi realizat prin scanarea documentelor sau prin înregistrarea sunetului sau a imaginilor.
Avantajele digitalizării includ accesibilitatea crescută, distribuția mai ușoară și posibilitatea de stocare mai eficientă. De asemenea, informațiile digitale pot fi mai ușor modificate și editate, în comparație cu formatul analogic, care este mai puțin flexibil.
Digitalizarea a avut un impact semnificativ asupra societății, îmbunătățind modul în care se accesează, se distribuie și se gestionează informațiile. Acest lucru a condus la o creștere a productivității și a eficienței în mai multe sectoare.
Digitalizarea a eficientizat multe proceduri și putem aminti aici procedura de înființare a unei firme. Orice procedură de competența Registrului Comerțului poate fi parcursă 100% online (majorare de capital social, deschiderea unui punct de lucru, adăugarea de coduri CAEN etc.).
Mai mult, digitalizarea nu numai că a eficientizat foarte mult modul în care lucrează oamenii în prezent, dar a creat și o nouă profesie: naratorul de audiobookuri.
Un audiobook (carte audio) este o înregistrare vocală a unui text scris, care poate fi ascultată în loc de a fi citită. Audiobookurile sunt disponibile într-o varietate de formate, inclusiv CD, mp3, și acum mai frecvent în format digital prin intermediul platformelor de streaming.
Audiobookurile sunt populare pentru că oferă o alternativă la citirea tradițională, permițând oamenilor să consume conținut în timp ce își desfășoară alte activități, cum ar fi mersul cu mașina, plimbările sau antrenamentul. De asemenea, audiobookurile pot fi o alegere convenabilă pentru cei cu dificultăți de citire.
Aceste cărți în format digital sunt înregistrate de actori sau speakeri profesioniști, fapt care poate transforma experiența de ascultare a unei astfel de cărți mult mai plăcută și mai captivantă.
Audiobookurile pot fi descărcate sau ascultate pe platforme, cum sunt: Audible, Apple Books, Google Play Books. Există o platformă cu astfel de cărți în limba română, Voxa. A început să producă primele audiobookuri în română în timpul pandemiei, când oamenii stătea în case.
„Un audiobook ia naștere în 45 de zile și cuprinde mai multe etape: alegerea naratorului, programarea sesiunilor de înregistrare, editarea materialului înregistrat (pentru a elimina pauzele, eventualele zgomote sau repetițiile naratorului), redactarea materialului editat (ascultarea înregistrării concomitent cu lectura cărții de către un editor pentru a identifica greșelile), corectarea materialului, editare finală și masterizarea sunetului”, a declarat Dan Vidrașcu, CEO Voxa.
„Avem un portofoliu de 70 de naratori deocamdată, iar majoritatea sun actori, jurnaliști de radio sau ziariști. Un narator de audiobookuri câștigă între 200 și 500 de euro net pentru fiecare carte citită, în funcție de notorietatea pe care o are, dar și de lungimea și de complexitatea cărții citite. Am observat cp mulți dintre ei și-au descoperit o vocație în a nara cărți și această activitate a devenit o pasiune pentru ei, ne-a surprins cât de mul timp alocă noului hobby”, a mai declarat Dan Vidrașcu, CEO al Voxa.