Divorțul prin mediere protejează copiii

divortSpecialiștii în dezvoltarea psihosocială a copiilor atrag atenția asupra  pericolului la care este supus minorul, atunci când are loc decizia p ărinților de a divorța într-o manieră adversativă. Se recomandă  parcurgerea acestei perioade, total neplăcute, prin utilizarea tuturor  mijloacelor menite să protejeze și să țină cât mai departe copiii de  problemele adulților, precum și de metodele sau acțiunile pe care ei  înțeleg să le folosească pentru a pune capat căsniciei.

Medierea sau divorțul de comun acord, cea mai buna soluție

Apariția în legislația noastră a Instituției Medierii, oferă posibilitatea  soților sa-și dispute problemele legate de căsnicie într-un cadru  intim, relaxant și absolut confidențial –  numesc aici biroul  mediatorului – astfel încât minorii să nu aibă acces la enunțarea  problemelor care au apărut în viața părinților, dar nici la numeroasele  soluții, uneori dureroase, prin care părinții doresc rezolvarea  diferitelor dispute.

Aspectele care privesc minorii atunci când are loc divorțul, sunt  următoarele: stabilirea domiciliului minorului, stabilirea pensiei  lunare de întreținere ( revine în sarcina părintelui care nu locuiește  în mod statornic cu minorul), stabilirea programului parental,  respectiv programul de vizită, dreptul părintelui de a participa la  diverse activități din viața copilului, modalitățile prin care ambii părin ți se vor implica în educarea, creșterea și dezvoltarea minorului.  Toate aceste aspecte trebuiesc menționate și clarificate în mod  obligatoriu.

Vă puteți cu ușurință imagina ce înseamnă pentru copii dezvoltarea,  în sensul clarificării și lămuririi, acestor aspecte care au de obicei loc  în casă sau în sala de judecată, ori ce situație tensionată se creează  în momentul în care ambii părinți, angajându-și avocați, doresc  tranșarea acestor aspecte, bineînțeles, fiecare în favoarea lui.

Mediatorul și Camera de Consiliu a Judecătorului

Oricât de mult ar încerca părinții sa nu se exteriorizeze prin  manifestări verbale sau, mai grav, prin manifestări violente de-a  lungul desfășurării procesului de divorț, aceste stări emoționale vor  fi transmise și copiilor, mai ales cu cât statisticile efectuate în țara  noastră arată că peste 90 % (la sută) soții au un singur domiciliu  comun, neexistând o alternativă locativă.

Mediatorul, ca specialist în comunicare și inter-relaționare, poate  asigura și conduce cu succes un proces de divorț, având ambii soți la  masa medierii, îngrijindu-se cu atenție asupra tuturor aspectelor  care ar putea dăuna minorilor, dar și asupra aspectelor legale și  necesare realizării divorțului.

Astfel, mediatorul, va discuta cu părinții aspectele și condițiile cu  privire la continuarea sau desfacerea căsniciei și le va pune în vedere  condițiile legale referitoare la minori, care trebuiesc obligatoriu  îndeplinite pentru obținerea certificatului de divorț.

După stabilirea tuturor acestor aspecte, are loc întocmirea Acordului  de Mediere și depunerea lui la judecătorie. În felul acesta, judec ătorul se va pronunța asupra divorțului, în Camera de Consiliu, deci  nu în obișnuita ședință publică, fiind prezenți, doar părinții, pentru  constatarea legală a voinței acestora.

Cuplurile din Occident, aleg Instituția Medierii pentru realizarea  divorțului

În ultimile decenii, se constată mai ales în sfera societăților  occidentale o atitudine mult mai largă, mai puțin litigantă și astfel  protectoare cu minorii care, vrând-nevrând, trec împreună cu parinții  lor prin procesul de divorț. Atitudinea non-combatantă a adulților  care își încheie casnicia reprezintă un grad de civilizație dezvoltat și  o cuprindere matură și absolut responsabilă a efectelor care se r ăsfrâng cu preponderență, mai ales axupra copiilor, cei care, de  altfel, nu au nici o vină și nici nu pot interveni direct în relația părin ților ajunși în pragul divorțului. Tot la nivel de statistică observăm că  în vestul Europei soluția medierii este din ce în ce mai mult îmbrățișată ca fiind forma cea mai potrivită prin care să se realizeze  desfacerea căsniciei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.