Specialiștii în dezvoltarea psihosocială a copiilor atrag atenția asupra pericolului la care este supus minorul, atunci când are loc decizia p ărinților de a divorța într-o manieră adversativă. Se recomandă parcurgerea acestei perioade, total neplăcute, prin utilizarea tuturor mijloacelor menite să protejeze și să țină cât mai departe copiii de problemele adulților, precum și de metodele sau acțiunile pe care ei înțeleg să le folosească pentru a pune capat căsniciei.
Medierea sau divorțul de comun acord, cea mai buna soluție
Apariția în legislația noastră a Instituției Medierii, oferă posibilitatea soților sa-și dispute problemele legate de căsnicie într-un cadru intim, relaxant și absolut confidențial – numesc aici biroul mediatorului – astfel încât minorii să nu aibă acces la enunțarea problemelor care au apărut în viața părinților, dar nici la numeroasele soluții, uneori dureroase, prin care părinții doresc rezolvarea diferitelor dispute.
Aspectele care privesc minorii atunci când are loc divorțul, sunt următoarele: stabilirea domiciliului minorului, stabilirea pensiei lunare de întreținere ( revine în sarcina părintelui care nu locuiește în mod statornic cu minorul), stabilirea programului parental, respectiv programul de vizită, dreptul părintelui de a participa la diverse activități din viața copilului, modalitățile prin care ambii părin ți se vor implica în educarea, creșterea și dezvoltarea minorului. Toate aceste aspecte trebuiesc menționate și clarificate în mod obligatoriu.
Vă puteți cu ușurință imagina ce înseamnă pentru copii dezvoltarea, în sensul clarificării și lămuririi, acestor aspecte care au de obicei loc în casă sau în sala de judecată, ori ce situație tensionată se creează în momentul în care ambii părinți, angajându-și avocați, doresc tranșarea acestor aspecte, bineînțeles, fiecare în favoarea lui.
Mediatorul și Camera de Consiliu a Judecătorului
Oricât de mult ar încerca părinții sa nu se exteriorizeze prin manifestări verbale sau, mai grav, prin manifestări violente de-a lungul desfășurării procesului de divorț, aceste stări emoționale vor fi transmise și copiilor, mai ales cu cât statisticile efectuate în țara noastră arată că peste 90 % (la sută) soții au un singur domiciliu comun, neexistând o alternativă locativă.
Mediatorul, ca specialist în comunicare și inter-relaționare, poate asigura și conduce cu succes un proces de divorț, având ambii soți la masa medierii, îngrijindu-se cu atenție asupra tuturor aspectelor care ar putea dăuna minorilor, dar și asupra aspectelor legale și necesare realizării divorțului.
Astfel, mediatorul, va discuta cu părinții aspectele și condițiile cu privire la continuarea sau desfacerea căsniciei și le va pune în vedere condițiile legale referitoare la minori, care trebuiesc obligatoriu îndeplinite pentru obținerea certificatului de divorț.
După stabilirea tuturor acestor aspecte, are loc întocmirea Acordului de Mediere și depunerea lui la judecătorie. În felul acesta, judec ătorul se va pronunța asupra divorțului, în Camera de Consiliu, deci nu în obișnuita ședință publică, fiind prezenți, doar părinții, pentru constatarea legală a voinței acestora.
Cuplurile din Occident, aleg Instituția Medierii pentru realizarea divorțului
În ultimile decenii, se constată mai ales în sfera societăților occidentale o atitudine mult mai largă, mai puțin litigantă și astfel protectoare cu minorii care, vrând-nevrând, trec împreună cu parinții lor prin procesul de divorț. Atitudinea non-combatantă a adulților care își încheie casnicia reprezintă un grad de civilizație dezvoltat și o cuprindere matură și absolut responsabilă a efectelor care se r ăsfrâng cu preponderență, mai ales axupra copiilor, cei care, de altfel, nu au nici o vină și nici nu pot interveni direct în relația părin ților ajunși în pragul divorțului. Tot la nivel de statistică observăm că în vestul Europei soluția medierii este din ce în ce mai mult îmbrățișată ca fiind forma cea mai potrivită prin care să se realizeze desfacerea căsniciei.