DNA coace un dosar exploziv. În pericol toți traseiștii

dna11O adevărată bombă este pregătită pe țeavă la DNA, iar dacă procurorii vor reuși să apuce hățurile acestui caz, atunci va fi cu adevărat cutremur pe scena politică. DNA ar fi intrat pe firul Ordonanței traseiștilor, pentru că aici s-au purtat negocieri intense, iar primarii și-au cerut dreptul pentru a trece la un partid la altul.

Înca nu s-au potolit ecourile Ordonantei nr. 55/2014, prin care s-a permis ca, pe o perioada de 45 de zile, primarii, consilierii locali si cei judeteni sa poata schimba partidul din care faceau parte si cu care castigasera alegerile, fara sa-si piarda astfel functiile detinute. Si este si normal, din moment ce nici macar „medierea” Curtii Constitutionale nu a reusit sa faca prea multa lumina in acest caz, care a fost clarificat doar in teorie, dar nu si in practica. Cert este doar ca buclucasul act normativ dat a condus la un adevarat exod, nu mai putin de 17,4 la suta dintre primarii din Romania profitand de aceasta „usita” legislativa. Astfel, 4.607 de consilieri locali, 184 de consilieri judeteni si 552 de primari au devenit peste noapte membri ai partidelor politice rivale. Numai ca, avand stiinta de ce avea sa urmeze, normal ca structurile informative s-au asezat temeinic la panda. Pentru ca nimeni nu poate crede ca peste cincii mii de politicieni si-au dat seama in aceeasi clipa ca strategia pe care unii o impartasisera de cateva mandate chiar nu mai ii reprezinta. Astfel ca toti cei care au cerut sau intermediat diverse favoruri pentru a sari dintr-o barca in alta, impreuna cu „sponsorii” sau „sagetile” din propriile grupuri de interese, au fost luati ca din oala in urma monitorizarii lor.

Principalii beneficiari ai „ordonantei traseistilor” au fost, desigur, PSD-ul si celelalte formatiuni de la guvernare. Dar nici restul partidelor, in frunte cu PNL-ul, nu s-au dat in laturi de a se infrupta din „firimiturile” ramase de la ciolanul Puterii. Cert este insa ca, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, prea putini dintre traseisti si-au negociat strict in nume propriu schimbarea taberei. Pentru ca, pe scurt, acestia au cerut functii in diverse regii autonome, directii judetene sau structuri centrale atat pentru oamenii lor de incredere, cat si pentru „cotizantii” de profesie. Ceea ce a starnit o reactie, tot financiara, din partea celor care erau astfel in pericol sa-si piarda „feudele” in urma absorbtiei de traseisti. Si care au plusat sumele deja date pentru posturile detinute in administratie, doar pentru a nu le pierde. Si astfel, in hora traficului de influenta au intrat tot mai multe persoane. Este suficient sa amintim ca in Giurgiu nu mai putin de 73 la suta dintre primari au schimbat partidul, in Neamt, putin peste 50 la suta, la Buzau, aproape 40 la suta si lista poate continua. Astfel ca, in aceste judete, procurorii vor avea si cel mai mult de lucru, informează Național.

Parlamentul, decimat

Situatia nu se anunta dramatica doar pentru „talpa” politicii, chiar daca grosul celor implicati in aceste combinatii este format din alesi locali. Numai ca, in toata aceasta perioada, primarii si consilierii au tinut strans legatura cu parlamentarii care le reprezentau judetele, pentru a se sfatui sau pentru a-i sprijini fatis in negocierile derulate. Astfel ca prorocirea presedintelui Klaus Iohannis cu privire la necesara curatire a intregii clase politice s-ar putea indeplini mai repede decat isi inchipuiau multi…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.