DNA şi SRI fac ‘curăţenie’ şi la ANAF. Reţinere în urma unui flagrant

anafProcurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 aprilie 2015, a inculpatului Gabriel NICULESCU, inspector fiscal cu grad de consilier principal în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Ilfov – Serviciul de Inspecție Fiscală. Acesta este acuzat de luare de mită, în formă continuată, (5 acte materiale) și trafic de influență, (4 acte materiale).

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În intervalul februarie-aprilie 2015, în contextul în care un om de afaceri (martor denunțător) dorea să-și reactiveze o firmă declarată inactivă ca urmare a nedepunerii la termen a declarațiilor fiscale, inculpatul Niculescu Gabriel a pretins și primit de la acesta, în mai multe tranșe, sumele de 1.000 de euro și 3.200 de lei, precum și bunuri alimentare și băuturi alcoolice și nealcoolice, în sumă de 729 de lei, în schimbul cărora inspectorul fiscal a întocmit actele necesare reactivări societății respective.

Concret, în cursul lunii februarie 2015, inculpatul Niculescu Gabriel i-a pretins omului de afaceri, la sediul A.J.F.P. Ilfov, o sumă neprecizată de bani pentru reactivarea firmei, indicându-i totodată locul în care inspectorul urma să se întâlnească cu administratorul, respectiv o benzinărie din comuna Mogoșoaia. În aceeași zi, după aproximativ două ore cei doi s-au întâlnit la locul convenit, prilej cu care inculpatul Niculescu Gabriel a primit cu titlu de mită suma de 300 de euro. Cu același prilej, inculpatul i-a mai solicitat o sumă neprecizată de bani, arătându-se nemulțumit de cuantumul sumei remise inițial.

Conformându-se solicitării inspectorului fiscal, martorul denunțător a stabilit o nouă întâlnire în ziua următoare, în aceeași stație Peco, prilej cu care inculpatul Niculescu Gabriel a mai primit cu titlu de mită, suma de 200 de euro.

La sfârșitul lunii februarie 2015, inculpatul i-a solicitat martorului denunțător să-i aducă la domiciliu suma de 500 de euro, cu titlu de mită, tot pentru urgentarea reactivării societății respective. Martorul denunțător s-a conformat și deplasându-se la adresa indicată, i-a remis inculpatului suma de 500 de euro. Cu această ocazie, inspectorul fiscal i-a solicitat omului de afaceri să semneze un proces verbal, datat 27.02.2015, prin care se atesta efectuarea unui control de către organele fiscale la societatea acestuia din urmă(unul dintre semnatari fiind chiar inspectorul fiscal Niculescu Gabriel).

În cursul lunii martie 2015, cu prilejul unei noi întâlniri inițiată tot de inculpat, acesta i-a solicitat administratorului firmei respective, cu titlu de mită, suma de 1.000 de euro, comunicându-i faptul că o parte din acești bani trebuie să o dea altor funcționari ierarhic superiori, din cadrul A.J.F.P. Ilfov, în vederea obținerii unor aprobări necesare reactivării societății comerciale.

Martorul denunțător s-a conformat și de această dată solicitării, dar a menționat că nu poate să-i remită decât echivalentul în lei a sumei de 500 de euro, fapt pe care l-a și făcut în aceeași seară, dându-i inculpatului suma de 2.100 de lei, tot în fața locuinței sale.

Cu același prilej, inspectorul fiscal i-a prezentat martorului denunțător un proces verbal datat 05.03.2015, întocmit de către inspectorul fiscal împreună cu un alt funcționar, care în esență, cuprindea propunerea de reactivare a firmei respective. Un exemplar al procesului verbal a fost remis martorului denunțător, care a fost îndrumat să depună acest document la A.F.P. Bragadiru, în vederea urgentării activării societății.

În data de 07 aprilie 2015, omul de afaceri i-a remis cu titlu de mită inculpatului, la domiciliul său, un miel sacrificat în valoare de 400 de lei, în schimbul promisiunii că va obține semnăturile șefilor săi pentru un document emis de A.F.P. Bragadiru, necesar înmânării deciziei de reactivare a societății în cauză.

La data de 14 aprilie 2015, inculpatul Niculescu Gabriel i-a pretins martorului denunțător 8 sticle de vin și apă minerală, în valoare de 250 de lei, tot pentru obținerea semnăturilor conducătorului organului fiscal, aviz necesar pentru emiterea deciziei de reactivare, invocată mai sus.

În data de 20 aprilie 2015, inculpatul Niculescu Gabriel, în cadrul unei alte întâlniri inițiată tot de acesta, a pretins omului de afaceri suma de 1.000 de lei, pretinzând că trebuie să facă demersuri pe lângă organele ierarhic superioare pentru semnarea deciziei de reactivare a firmei. Martorul denunțător i-a remis efectiv suma de 100 de lei, motivând că nu mai are alți bani asupra sa.

În data de 30 aprilie 2015, în cadrul unei întâlniri la sediul A.J.F.P. Ilfov, inculpatul, după ce a efectuat mențiunea în Registrul Unic de Control al societății (lucru pe care uitase să-l realizeze), privind finalizarea controlului fiscal asupra societății omului de afaceri, i-a solicitat cu titlu de mită acestuia din urmă suma de 1.000 de lei, un bax de apă minerală și un bax de bere.

În aceeași zi, administratorul societății s-a deplasat la domiciliul inspectorului fiscal, prilej cu care i-a remis acestuia băuturile solicitate, în valoare de 79 de lei, precum și suma de 1.000 de lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpatului Niculescu Gabriel i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentat, la data de 01 mai 2015, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.