Două focare de gripă aviară, descoperite în sudul Bulgariei

Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor din Bulgaria (BFSA) a anunţat, joi, că a descoperit virusul gripei aviare la o fermă de raţe şi una de pui din satul Voivodovo, regiunea Haskovo, sudul Bulgariei, informează Reuters.

Existenţa virusului a fost confirmată de testele de laborator. În prezent se derulează o investigaţie pentru a stabili cauzele.

Toate păsările de la acele două ferme vor fi eutanasiate. În plus, a fost instituită o zonă de protecţie de trei kilometri şi o zonă de supraveghere de 10 kilometri, în interiorul cărora este interzisă comercializarea şi transportul păsărilor domestice, sălbatice şi a ouălor.

Până acum nu există cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni însă descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat să ţină păsările închise.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.

Sursa: economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.