Dreptate pentru foștii angajați ai IPEG: Propunere legislativă pentru repararea inechităților la pensionare

Nemulțumirea pensionarilor maramureșeni care au lucrat la Întreprinderea de Prospecțiuni și Explorări Geologice (IPEG) au intrat în atenția deputatului USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș. Pensionarii reclamă că interpretările date de Casa Națională de Pensii îi defavorizează pe cei ieșiți în pensie după 1 aprilie 2001, cărora nu li se mai recunoaște perioada lucrată la IPEG ca fiind în grupă specială.

  • a creat un dublu tratament între colegii care au prestat aceeași activitate, dar au lucrat perioade diferite la IPEG. De exemplu, cei care s-au pensionat înainte de 2001 și care până la închiderea IPEG au reușit să aibă stagiu complet de cotizare de 20 de ani pentru grupa I – subteran, executați integral în cadrul IPEG, beneficiază de recalcularea pensiei în baza Legii 221/2018, fiind considerați pensionați cu grupă specială. În schimb, angajații care au lucrat, spre exemplu, doar 15 ani în IPEG, iar după închiderea acestuia și-au completat stagiul de cotizare lucrând în exploatare minieră, nu li se mai consideră fracția lucrată la IPEG ca grupă specială.

„Noi aveam trecute în cartea de muncă „condiții speciale”. Inclusiv deciziile de pensionare s-au eliberat cu această specificație. Altfel nu ne puteam pensiona cu stagiu complet de cotizare de 20 de ani. Eu am 17 ani la IPEG și 5 la exploatarea minieră. Acum mi se spune că nu intru la recalculare pentru că cei 17 ani nu mai sunt în grupă specială. Când s-au făcut recalculările pe Legea 192/2015, crescându-se stagiul de cotizare de la 20 de ani la 30 de ani, ne-au cuprins în această lege, afectându-ne negativ pensia. Atunci eram grupă specială, acum nu mai suntem” a spus Vasile Leș în discuția avută cu deputatul Duruș.

Parlamentarul maramureșean s-a deplasat și la Casa de Pensii Maramureș, acolo unde mai mulți pensionari de la IPEG erau adunați la protest. Duruș i-a asigurat că are pregătit proiectul de lege pentru a anula aceste anomalii. „Săptămâna viitoare voi depune proiectul de lege la Parlament. Am avut mai multe discuții în ultimele săptămâni cu colegi de-ai dumneavoastră. Sper să găsesc înțelegere la majoritatea parlamentară și să intre în dezbatere în procedură de urgență pentru a vi se putea recalcula pensiile până la 30.09.2019, așa cum este prevăzut în Legea 221/2018. În paralel, voi solicita prim-ministrului să emită o ordonanță de urgență, act care ar putea rezolva mult mai repede problema dumneavoastră”.

Guvernul ar trebui să dea o ordonanță, care ar rezolva situația pentru maximum 1000 de foști angajați ai IPEG-urilor. Aproximativ 130 dintre ei sunt din Maramureș. În urmă cu câteva zile, acest Guvern a dat un OUG prin care a creat pensii speciale la peste 19.500 de aleși, cu o cheltuială din buget de peste 172 milioane de euro/an.

Suma anuală, care ar reveni, prin recalculare, foștilor angajați ai IPEG-urilor nu ar depăși 5 milioane de euro.

(P)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.