Dreptul la pensie pentru persoanele angajate în Comunitatea europeană!

Dacă ați lucrat legal, atât în Italia, cât și în România sau în alt stat membru al UE, vi se aplică prevederile Regulamentelor europene, cu privire la coordonarea sistemelor de securitate socială pentru persoanele angajate, lucrătorii independenți și membrii familiilor acestora care se deplasează în Comunitatea Europeană.

Cererea de pensionare, împreună cu toate documentele necesare conform legislației în vigoare în statul respectiv, se vor depune la autoritatea competentă din statul de domiciliu la momentul pensionării.

Potrivit legislației din Italia, pentru a putea beneficia de pensia pentru limita de vârstă este necesar ca lucrătorul să fi împlinit vârsta de pensionare și să fi realizat un stagiu minim de cotizare de 20 de ani. In anul 2021, vârsta de pensionare este de 67 de ani. Pensia anticipată este recunoscută lucrătorilor cu un stagiu minim de cotizare de 42 de ani şi 10 luni (în cazul bărbaţilor) şi 41 de ani şi 10 luni (în cazul femeilor), dintre care 35 de ani trebuie să reprezinte muncă efectivă. De asemenea, persoanele care, în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2019 și 31 decembrie 2021, au cel puțin de 62 de ani și un stagiu cotizare de cel puțin 38 de ani se pot pensiona anticipat (”cota 100”), dintre care 35 de ani trebuie să reprezinte muncă efectivă. Totodată, și pe parcursul anului 2021, se pot pensiona anticipat femeile, prin ”opzione donna” dacă îndeplinesc până la 31.12.2020 următoarele condiții: stagiu de cotizare de cel puțin 35 de ani de muncă efectivă și vârsta: 58 de ani/lucrătoare salariate sau 59 de ani /lucrătoare autonome).

Pentru informaţii suplimentare accesaţi :

http://roma.mae.ro/sites/roma.mae.ro/files/brosura_dreptul_la_pensie_21042021.pdf?fbclid=IwAR2IBPw9kr7tcIKnyaXo6Dyi8Q-NZEXyRxM2Z4XSdqWuiEUvAMlCPziXiNI

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.