Drumețiile îți antrenează creierul. Top 4 beneficii și sfaturi pentru prima întâlnire cu muntele

Ți-ai propus ca de anul acesta să faci mai multă mișcare sau cauți o modalitate nouă de a-ți menține tonusul fizic? Se anunță zile cu vreme prietenoasă, deci a sosit momentul să înlocuiești sala de sport cu ieșirile în natură. Dar nu oriunde, ci la munte. Conexiunea cu natura nu doar că îți menține inima sănătoasă și imunitatea de fier, dar asigură o serie de beneficii suplimentare pentru sănătatea ta emoțională. Dacă ți-ai făcut de curând curaj să urci pe munte, atunci descoperă cele mai importante beneficii de natură emoțională care te vor face să adori excursiile în natură. Pentru a-ți asigura o experiență unică, fii atent și respectă o serie de sfaturi utile care transformă urcatul pe munte într-o relaxare.

Prima dată pe munte? Iată ce trebuie să știi pentru prevenirea accidentelor și febrei musculare! 

Drumețiile presupun un nivel de efort mai ridicat față de mișcarea pe care o faci în mod obișnuit. Pentru a reduce neplăcerile asociate febrei musculare sau riscul de accidente este indicat să urmezi următoarele sfaturi:

  • Dublează cantitatea de calorii consumate în mod obișnuit

Dacă urci pentru prima dată pe munte, atunci e normal să nu știi cât să-ți iei de mâncare. Adaugă ceva în plus la provizii. Optează pentru tabletele de hidratare, batoanele proteice și fructe care să te energizeze.

  • Nu alege doar încălțămintea care îți place

Traseele în natură presupun porțiuni abrupte, pietriș, drumuri nisipoase, zone umede și alunecoase, deci alege o încălțăminte capabilă să mențină stabilitatea piciorului la orice fel de condiții de mers. Poate o să ți se pare un moft costisitor să dai banii pe o pereche de încălțări care nu te atrag, dar bocancii potriviți pentru munte diminuează enorm riscul de accidente.

  • Bețele de trekking, aliatele începătorilor

Utilizarea bețelor de trekking reduce presiunea asupra genunchilor, antrenează partea superioară a corpului și ajută la stabilitatea corpului la urcarea pe suprafețe abrupte.

  • Eliminarea acidului lactic după efort

După prima ta drumeție, corpul este destul de solicitat, ceea ce poate însemna că a doua zi te trezești cu febră musculară ca urmare a excesului de acid lactic. De aceea este importantă o relaxare corespunzătoare după fiecare tură de drumeție. Gama cu cele mai bune fotolii de masaj și relaxare Fujiiryoki elimină acumularea acidului lactic din mușchi și lucrează zonele tensionate în urma efortului. După o zi mai activă decât de obicei, oboseala de pe traseu se simte cel mai acut în zona umeri-spate și la gambe. Fotoliile de masaj japoneze cu role de masaj pentru spate și tălpi, pernele de aer pentru masarea gambelor relaxează musculatura, pregătește corpul pentru odihnă și diminuează disconfortul muscular.

Muntele, cel mai bun teraeut pentru emoțiile tale

Nu mai este un secret pentru nimeni că stresul provoacă efecte dezastruoase pentru organism. Mișcarea în aer liber este cel mai bun antidot care neutralizează acțiunea factorilor de stres. 

  • Diminuezi impactul hormonului de stres

Când supui corpul efortului susținut, stimulezi circulația sângelui care transportă oxigenul către creier, țesuturi, celule și mușchi. Atunci când corpul se află în mișcare sunt eliberate endorfinele, acei hormoni asociați cu starea de bine și care echilibrează hormonul stresului numit cortizol. Oxigenarea organismului și echilibrarea hormonului de stres ameliorează simptomele depresiei, reduc anxietatea și cresc rezistența creierului la bolile neurodegenerative. 

  • Primești din plin vitamina D

O plimbare de câteva ore prin natură reprezintă practic o baie de soare, ceea ce înseamnă că primești din plin vitamina D, atât de vitală pentru sistemul osos și starea de bine.

  • Creezi conexiuni sănătoase pentru creier

Drumețiile cresc producția de endorfine și prin faptul că oferă un cadru excelent pentru socializare. Ieșirile în natură dau șansa de a cunoaște persoane cu preocupări comune cu ale tale. De asemenea, o plimbare la munte înseamnă depășirea zonei de confort prin adaptarea la condițiile unui mediu nou. Atunci când schimbi orașul cu muntele chiar și pentru câteva ore, începe organizarea grupului de drumeți, stabilirea ritmului de mers, acordarea ajutorului când e necesar, respectarea pauzelor, decodarea hărților, gestionarea vremii nefavorabile, precum și alte situații neprevăzute care încurajează lucrul în echipă. 

  • Descoperi odihna creativă

Atunci când te desprinzi de mediul urban care îți este familiar, te conectezi cu natura. Atunci când admiri peisajele, asculți cântecul păsărilor, adierea vântului, sunetul apelor, practici ceea ce se numește: odihna creativă. Aceasta face parte din cele 7 tipuri de odihnă de care fizic și mental ai nevoie pentru ca organismul tău să funcționeze la capacitatea sa maximă.

Atunci când străbați traseele montane, atât corpul, cât și mintea sunt antrenate la cote ridicate. Atunci când te afli într-un mediu nefamiliar ești continuu atent la marcajele montane, condițiile de drum, animale sălbatice, observi peisajele care se schimbă pe măsură ce înaintezi, ceea ce reprezintă un bun exercițiu de stimulare a atenției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.