Ducu Bertzi la ceas aniversar! Medalionul aniversar aduce concerte folk în Sighet!

ducuDucu Bertzi s-a născut la Sighetu Marmației, județul Maramureș, în 21 septembrie 1955. Părintii săi au fost cadre didactice: Alexandru Bertzi – profesor de matematică-fizică și Florica Bertzi – educatoare.

Tatal lui Ducu s-a născut în București, iar în perioada războiului s-a reîntors cu părinții în Maramureș, unde erau toate rudele din partea tatălui. A decedat în 1980, la vârsta de 50 de ani.

Mama lui Ducu s-a născut în satul Poiana, comuna Nicorești din județul Galați și a fost mutată forțat la Sighet, pe motiv că bunicul lui Ducu ar fi fost chiabur (era notar). Mama lui Ducu trăiește la Sighet.

Părinții lui Ducu s-au cunoscut la Sighet. Ducu a fost primul copil și, la trei ani de la venirea lui pe lume, s-a născut sora lui, Florica Maria Coman, actualmente medic la Sighet.

Grădinița, școala generală, Liceul „Dragoș Vodă” și Școala de Muzică le-a facut în orașul natal. După liceu a fost luat în armată un an și patru luni, la Someșeni (Cluj). Din 1976a intrat la Facultatea de Mecanică Fină București – subingineri. În 1979, la repartiție, alege Mașini Unelte București.

La 21 ianuarie 1989 se căsătorește cu Theodora. Au doi copii: Maura și Rareș. Theodora este medic și om politic implicat în probleme sociale. După 1990, părăsește fabrica și se angajează la Curierul național ca director de PR. Din 1992 isi face propria firma de PR si Publicitate, împreună cu Constantin Dragomir.

 

Din 1995 se ocupă numai de muzică și de realizarea de emisiuni radiofonice

 

Din 1995 decide să se ocupe numai de muzică și de realizarea de emisiuni radiofonice. În palmaresul său figurează emisiunile de muzică folk: „Pe cine și câte cărări”, „Spiritul Libertății” (Radio București). Din 1997, până în prezent, alături de Mihai Cosmin Popescu, realizează, la Radio România Actualități, emisiunea „Omul cu chitara”, una dintre cele mai audiate emisiuni. Iar din 2005, la Radio București, realizează „Clubul de joi seara”, împreună cu Maria Gheorghiu. Din 2014 martie, realizează pe TVR2 emisiune de profil „Omul cu chitara”. În 2005 începe un proiect „Folk prin licee”, continuat de colegii din radio – Manuela Popescu – sub titulatura „Folk fără vârstă” .

În 2013, inițiază proiectul „Gala Floare de colț”, la Sighetu Marmatiei, în cadrul căreia premiază tinerii talentați și omagiază poeții care au contribuit, prin versurile lor, la marile creații folk. Tot în 2013, la inițativa sa, Sectorul 3 București lansează seria de concerte „Flori pentru suflet: Remember Florian Pittiș”,desfășurate în preajma Floriilor. În 2014 participă la un turneu caritabil inițiat de Districtul Rotary 2241 România – Moldova, în 7 orașe din Moldova și România, în care apare în premieră alături de o orchestră simfonică dirijată de Vlad Mateescu.

 

Prima trupă de rock – Express 69

 

Începuturile muzicale se regăsesc în concertele obligatorii care trebuiau susținute la Școala de muzică – vioara. În 1969, la doar 14 ani, își înființeează prima trupă de rock – ”Express 69”. Numele de „Express” vine de la emisiunea realizată pe atunci de Cornel Chiriac.

În liceu schimbă componența trupei și noua formulă se va numi „Mi bemol rock”. Numele trupei e decis de componența ei. Trupa cântă la toate serile liceului, timp de trei ani.

Din `73, Ducu se apucă de folk și câștigă și primul premiu la un festival de muzică și poezie – o valiză. Debutul pe o scenă de prestigiu a avut loc în mai 1976, în cadrul unui spectacol al ”Cenaclului Flacăra”. Piesa cântată a fost „Țara de pripas” versuri Alexandru Vlahuță.

Din toamna lui 1976, cântă la Casa de Cultură a Studenților. În paralel, cântă în căminele studențești, alături de alți colegi, într-un mini cenaclu („Miraj”), extrem de apreciat în mediul studențesc. Îi cunoaște pe cei din grupul ”SONG” și, din 1977, este prezent în cel mai în vogă grup al momentului, condus de Ioan Luchian Mihalea. Va cânta în ”SONG” până în 1981.

Numeroasele repetiții, concerte, apariții TV alături de grup îl vor ajuta enorm în exprimarea și prezența artistică ulterioară. Consacrarea în echipa ”Cenaclui Flacăra” vine la 20 octombrie 1979, pe scena Teatrului ”Ion Creangă”. Piesa pe care a cântat-o în seara aceea a fost „Când s-o-mpărțit norocu”.

La nicio lună de când a interpretat-o, piesa care i-a adus noroc lui Ducu a fost înregistrată la radio, rămânând și azi una dintre piesele de referință ale lui Ducu. Din 1985, după desființarea Cenaclului, Ducu înregistrează piese noi, care vor deveni șlagăre: „Și de-ar fi”, „Trece dorul”, „Floare de colț”, „Focul vânăt”.

 

Peste 4.000 de spectacole susținute în peste 40 de ani de activitate muzicală

 

În peste 40 de ani de activitate a susținut peste 4.000 de spectacole și întâmplări artistice – numai cu Cenaclu a susținut peste 1.300 de spectacole. După ce a cântat în aproape fiecare colț al României, din `98 încep turneele și în străinătate: Franța (Montpellier, Sete, Paris, Marsilia), Belgia (Bruxelles), Germania (Koln, Dusseldorf, Hanovra, Saltzgiter, Frankfurt, Aachen, Gumersbach) Austria (Graz, Viena), Ungaria (Szeghed, Budapesta, Gyula), Italia (Roma, Milano, Torino, Viterbo), Spania (Madrid, Alcala de Henares, Barcelona), Marea Britanie (Londra), Tunisia (Tunis, Bizerte), Maroc (Rabat), Israel (Ierusalim, Tel Aviv, Haifa), SUA (New York, Washington, Boston, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Las Vegas, Miami, Portland, Seatle, Detroit, Dallas), Canada (Toronto, Montreal, Otawa, Windsor, Kitchener, Calgary, Edmonton, Vancouver), Irlanda (Dublin), Moldova (Balti, Soroca, Leova, Cahul, Chișinău, Florești), Ucraina (Cernauti), Grecia (Salonic), Cipru (Nicosia), Australia (Brisbane, Melbourne) Noua Zeelandă (Auckland), Cehia (Praga), Finlanda (Helsinki).

Prima jumătate de album este înregistrat la Electrecord, în 1987 pe disc de vinil. După 1990 apare pe diferite casete audio – compilații de Crăciun. Primul album de autor în format caseta audio și CD este lansat în 1997 – „Dor de ducă” (Intercont Music) și, în 1998, Revista Actualitatea Muzicală îl desemnează drept „Cel mai popular și bine vândut album”. În 2000, lansează două materiale discografice: „Sufletul meu” (Intercont Music) și albumul de colinde și cântece de iarnă „Poveste de iarnă” (Intercont Music). „Cântece din Maramureș” (Cat Music) este lansat în 2004. Urmează „Seara de Crăciun” (Intercont Music) – în 2005 și „Best of `06” (Intercont Music) – în 2006.

Din noiembrie 2003 realizează proiectul „Ducu Bertzi și invitații săi”. În cadrul acestuia, alături de Florian Pittiș, Marius Batu, Mihai Nenița realizează o serie de spectacole la Teatrul Nottara, ulterior urmând peste 50 de spectacole în țară și în străinătate. Proiectul are și o latură maramureșeană, în care i se alătură Vlady Cnejevici și trupa de dans „The Sky”.

În aprilie 2006, proiectul este prezentat la TNB-Sala Atelier, într-un spectacol jucat cu casa închisă. O parte din concert se regășeste pe CD-ul lansat de Roton, ”Ducu Bertzi și Florian Pittiș în concert” în aprilie 2009. În 2009, lansează un nou album de colinde ”Colinde, colinde”. Concertul integral ”Ducu Bertzi și Florian Pittiș în concert” s-a lansat în 2010, în format DVD.

Ducu Bertzi este cetățean de onoare al municipiului Sighetu Marmației. În decembrie 2007 a primit, din partea PF Patriarh Daniel, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei – „Crucea Moldavă”.

Informațiile au fost furnizate de Centrul Cultural Sighetu Marmației.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.