SCHIMBARE ISTORICĂ după divorţ. IATĂ cu cine rămâne copilul!

enfants3SCHIMBARE ISTORICĂ după divorţ. IATĂ cu cine rămâne copilul!

Decizia este una istorică şi poate schimba legislaţia şi jurisprudenţa la nivel european, pornind de la un principiu simplu: soţul divorţează de soţie, nu de copil.

Adunarea Parlamentată a Consiliului Europei a aprobat, în urmă cu o lună, Rezoluţia 2079 (2015) privind „Egalitatea şi autoritatea părintească comună: rolul taţilor”.  Decizia, cu rol de… Adunarea Parlamentată a Consiliului Europei a aprobat, în urmă cu o lună, Rezoluţia 2079 (2015) privind „Egalitatea şi autoritatea părintească comună: rolul taţilor”.

Rezoluţia propune măsuri pentru a promova egalitatea între bărbaţi şi femei în exercitarea autorităţii părinteşti comune, inclusiv în cazurile de separare şi divorţ.

Judecătorul Cristi Dănileţ  a publicat pe site-ul său traducerea în limba română a Rezoluţiei. De asemenea, raportul care a stat la baza rezoluţiei a fost tradus în limba română de către ARPCC.

„Jurisprudenţa din România, din păcate, confirmă temerile europene şi anume că orientarea instanţelor este majoritata înspre a acorda mamei domiciliul copilului şi un interval de timp pentru acces la copil mult superior celui acordat tatălui. Chiar şi după intrarea în vigoare a noului Cod civil care a dorit o schimbare a mentalităţii practicienilor în drept şi familiilor cu părinţi separaţi sau divorţaţi, încă se păstrează vechile practici, consacrate de un Cod comunist al Familiei şi consacrate de o jurisprudenţă discriminatorie a vechiului Tribunal Suprem. Să nu uităm că soţul divorţează de soţie, nu si de copil. Practic, respectarea interesului superior al copilului înseamnă a i se asigura acestuia un contact cu părinţii săi cât mai apropiat de cel avut înainte de separarea părinţilor. Orice încălcare a acestui principiu lasă urme adânci asupra copilului şi măreşte tensiunile şi conflictele între părinţi, transformând copilul într-un simplu obiect de răzbunare şi şantaj cum, din păcate, decenii întregi s-a şi întâmplat în România”, spune judecătorul român.

România încă nu a semnat Convenţia Europeană cu privire la Exercitarea Drepturilor Copiilor din 1996, intrată în vigoare în anul 2000. Ea a ratificat Convenţia asupra Relaţiilor Personale care privesc Copiii (Legea nr. 87/2007); a aprobat o lege de aderare la Convenţia asupra aspectelor civile ale răpirii internaţionale de copii, adoptată la Haga la 25 octombrie 1980 (Legea nr. 100/1992) şi a adoptat o lege pentru aplicarea acesteia (Legea nr. 369/2004).

În 2004 a apărut Legea nr. 272 cu privire la protecţia şi promovarea drepturilor copilului care din 2013 conţine criterii de stabilire a locuinţei şi relaţiilor personale cu copilul. În 2010 s-au elaborat Orientările Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei privind Justiția în Interesul Copilului. (V.M.)

sursa:mariustuca.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.