E.ON: Este un moment bun pentru liberalizarea pieţei gazelor, însă mecanismele pieţei trebuie îmbunătăţite rapid

flacaraLiberalizarea pieţei gazelor pentru consumatorii casnici poate fi realizată înainte de termen, însă autorităţile trebuie să definească rapid mecanismele care să facă piaţa să funcţioneze optim şi care lipsesc în prezent, a declarat, marţi, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

‘Situaţia de acum, când preţurile pe pieţele internaţionale sunt foarte mici, reprezintă o şansă bună pentru ca Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) să liberalizeze piaţa timpuriu, însă acest lucru trebuie făcut la modul corect. Chiar dacă preţurile vor fi libere, vor fi formate de piaţă, autorităţile trebuie să monitorizeze atent piaţa, pentru a nu exista derapaje. Acum lucrurile nu merg bine, nu avem transparenţă în piaţă, iar producătorii nu vând suficient gaz pe bursă. Nu avem o parte din componentele de piaţă. Nu avem piaţă de echilibrare, nici piaţă pentru ziua următoare, cum există la energie electrică’, a susţinut Hajdinjak.

În plus, el a arătat că nu a fost definit încă un mecanism de protecţie a consumatorilor vulnerabili, mecanism care este vital într-o piaţă liberalizată.

Totodată, Hajdinjak a amintit şi de existenţa impozitului de 60% pe veniturile suplimentare din liberalizarea pieţei, impozit pe care îl plătesc producătorii şi furnizorii de gaze.

‘Încă avem această suprataxare, care a fost gândită într-un alt context, când preţurile şi predicţia lor erau cu totul altele’, a arătat şeful E.ON România.

El a avertizat consumatorii de gaze să fie atenţi la ofertele furnizorilor, întrucât, în Germania, au fost situaţii în care clienţii au fost păcăliţi cu preţuri foarte mici, însă li s-au cerut plăţi în avans şi nu li s-a mai furnizat curentul promis.

‘Pentru consumatori, liberalizarea pieţei aduce un plus de competiţie, deci avantajele sunt clare. Totuşi, consumatorii trebuie să fie foarte atenţi la ofertele furnizorilor’, a mai spus Hajdinjak.

Potrivit acestuia, în Germania nu mai există preţuri reglementate, însă autorităţile monitorizează piaţa, astfel încât preţurile să fie cele corecte.

Săptămâna trecută, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, a declarat că este un moment prielnic pentru liberalizarea timpurie a pieţei gazelor. Preţul gazelor de pe piaţa externă a scăzut atât de mult, încât a ajuns la nivelul celor de producţie internă din România, astfel că nu mai este nevoie de un calendar de liberalizare a pieţei gazelor pentru consumatorii casnici, a spus Havrileţ.

Citeste continuarea pe economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.