E OFICIAL – România, la un pas de Schengen. Nu mai suntem legaţi de bulgari

schengenComisia Europeană a precizat marţi că progresele Bulgariei şi cele ale României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) sunt evaluate separat şi că până în prezent nu s-a luat nicio decizie pentru ridicarea acestui mecanism, relatează BTA, potrivit Agerpres.

‘MCV este un proces bazat pe tratat şi desemnat să măsoare progresele realizate de Bulgaria şi România cu privire la o serie agreată de condiţionalităţi în domenii precum reforma sistemului judiciar şi combaterea corupţiei’, a declarat Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a CE, în conferinţa de presă cotidiană a executivului comunitar.

Ea a adăugat că procesul MCV se referă la conlucrarea cu Bulgaria şi România pentru a stimula şi verifica reformele. ‘Progresele în aceste domenii sunt evaluate pentru cele două ţări pe baza propriilor merite. Iată de ce avem rapoarte separate pentru fiecare ţară şi de ce condiţionalităţile pentru cele două ţări diferă. De exemplu, pentru Bulgaria ştiţi că ele includ lupta contra criminalităţii organizate, ceea ce nu este cazul României’, a menţionat ea.

Andreeva a reamintit că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi-a exprimat în mai multe rânduri intenţia de a se pune capăt MCV până la finalul mandatului său atât timp cât reformele necesare continuă.

La conferinţa de presă susţinută luni la Bruxelles după întrevederea cu premierul român Dacian Cioloş, preşedintele Comisiei Europene s-a declarat convins că în timpul mandatului său se va pune capăt MCV în cazul României.

‘Nu există o legătură strânsă între ceea ce eu aş spune cazul Bulgariei şi cazul României. Cele două cazuri sunt separate. Dacă România o ia înaintea amicilor noştri bulgari, evident că mecanismul se va încheia dacă România menţine nivelul de punere în practică actual al aşteptărilor Comisiei Europene şi din partea statelor membre, atunci acest lucru se va întâmpla’, a afirmat Juncker.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.