„Energie în școlile copilăriei”, programul derulat de compania E.ON România şi dedicat îmbunătățirii condițiilor de studiu şi eficientizării consumului de energie prin iluminarea bazată pe tehnologie led a sălilor de clasă,a continuat şi în acest an în şcoli şi licee din judeţeleTimiş, Hunedoara, Sibiu, Harghita, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Bacău,Iaşi,Botoşani şi Vaslui.
Datorită proiectului, peste 10.000 de elevi şi profesori din 10 şcoli beneficiază în noul an şcolar, de condiţii de studiu mai bune.Proiectul din acest an a însemnat achiziţia şi montarea a circa 6.000 corpuri de iluminat şi a 15.000 tuburi led, efortul investiţional al companiei E.ON fiind estimat la 650.000 euro.
Corpurile de iluminat cu tehnologie led aduc o economie de electricitate pentru iluminat de până la 80% comparativ cu cele clasice, conform producătorilor, ceea ce se va traduce pentru beneficiari prin facturi mai mici pentru energia electrică.
Beneficiile noilor corpuri de iluminat nu se opresc la un consum sensibil mai scăzut, iluminatul cu led având o durată de viaţă de câteva ori mai mare faţă de sistemele clasice, între 50.000 şi 100.000 de ore de funcţionare, şi o luminozitate superioară, respectiv98% din cea naturală. Un alt aspect important al utilizării tehnologiei led, mai ales pentru elevi, este faptul căaceasta este mai sănătoasă, de exemplu nu aparfluctuaţii, studiul la o lumină impropriepoate cauza tensionarea ochilor şi dureri de cap.
“Îmbunătăţireacondiţiilor de desfăşurare a lecţiilor pentru copii într-o manieră sustenabilă, ajutând şi la o reducere a consumului destinat iluminatului spaţiilor de studiu dar şi a emisiilor de CO2, este un bun exemplu al modului în care ne dorim să ne implicăm în domeniul educaţiei, şi nu numai. Sperăm că astfel vom contribui la creştereaperformanţelorşcolare şi la transformarea sălilor de curs în locuri mult mai prietenoase”, a declarat Dan Morari, Director General Adjunct al E.ON România.
Proiectul s-adesfăşurat anul acesta în perioada aprilie-octombrie, finalizarea fiind marcată astăzi, 30 octombrie a.c., la Colegiul Pedagogic “Ştefan cel Mare” din Bacău.
Festivitatea de inaugurare a noului sistem de iluminat a adus şi lecţii interesante despre energiesusţinute de voluntarii din compania E.ON, nelipsind nici cadouri surpriză pentru copiii care au participat la aceste lecţii.
Printre beneficiarii proiectului de anul acesta s-a numărat şi o instituţie de învăţământ din judeţul Maramureş: Liceul Teoretic Ioan Buteanu din Şomcuta Mare.
„Dorim să vă adresăm cuvinte de sinceră mulțumire pentru faptul că ați adus o lumină nouă în școlile noastre, o lumină albă, frumoasă, confortabilă care ne creează o stare de bine și sperăm să ne lumineze mintea și sufletul pentru a putea atinge noi standarde de performanță”, a declarat Corina Sandu Muntean, directorul instituţiei.
“Energie în şcolile copilăriei” a debutat în 2012, iar de atunci, an de an, au fost montate 27.500 de corpuri de iluminat și 67.000 de tuburi economice și cu led, suma investită de companie în acest proiect fiind de aproape 3 milioane de euro.
Proiectul a fost implementat în 54 de unități de învățământ din 16 judeţe din țară, din mediul rural și urban, peste 35.000 de elevi şi cadre didactice fiind beneficiari direcţi.
Notă pentru editor:
Unităţileşcolare incluse în proiectul Energie în şcolile copilăriei2018 sunt:
- LiceulOnisiforGhibu – Sibiu (Sibiu);
- ŞcoalaGeneralăXantusYanos – Miercurea Ciuc (Harghita)
- ŞcoalaGimnazialăŞtefancel Mare – Bistriţa (BistriţaNăsăud);
- LiceulTeoreticIoan Buteanu – Şomcuta Mare (Maramureş);
- ŞcoalaGimnazială nr.1 – Jimbolia (Timiş);
- ColegiulTehnicDimitrie Leonida – Petroşani (Hunedoara);
- Colegiul Pedagogic Ştefancel Mare – Bacău (Bacău);
- LiceulTehnologicAgricolMihailKogălniceanu-Iaşi (Iaşi);
- Şcoala Profesională Specială Ion Pillat – Dorohoi (Botoşani);
- ŞcoalaGimnazială – Perieni (Vaslui).
Începând cu anul 2005, E.ON România a susţinut cu peste 12 milioane euro numeroase proiecte de responsabilitate socială în comunităţile în care îşidesfăşoară activitatea, numărul total al beneficiarilor acestor iniţiative ridicându-se la aproximativ 295.000.
Numai în domeniul educaţiei au fost derulate proiecte de peste 5,7 milioane euro, de acestea beneficiind circa 190.000 de copii.
Despre E.ON România
Grupul german E.ON a intrat în România în anul 2005, când a preluat fostele societăţi de stat din domeniul gazelor naturale şi energiei electrice. Companiile din structura grupului operează o reţea de distribuţie a gazelor naturale în lungime de peste 22.000 km, respectiv o reţea de distribuţie a energiei electrice de peste 81.000 km şi deservesc circa 3,1 milioane de clienţi din 20 de judeţe situate în jumătatea de Nord a ţării. De la intrarea pe piaţa locală, E.ON a investit circa 1,5 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 1,9 miliarde de euro.