Elevii din Dumbrăviţa, vizitaţi de poliţiştii de prevenire

politisti la scolaIeri, 12 aprilie, peste 130 de elevi din clasele V-VIII de la Şcoala Gimnazială Dumbrăviţa şi Şcoala Gimnazială Rus s-au întâlnit cu poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Maramureş.

Elevilor le-au fost prezentate informaţii din mai multe domenii de interes pentru vârsta lor: siguranţa pe Internet, prevenirea fenomenului de bullying şi a violenţei în şcoli, răspunderea penală a minorilor.

Copiii, reprezintă o categorie socială vulnerabilă, expusă riscului din punctul de vedere al siguranţei personale. Astfel, suntem îndreptăţiţi şi mai ales obligaţi să acţionăm pentru a-i informa cu privire la  consecinţele unor alegeri care le pot afecta dezvoltarea lor individuală precum şi la aspectele legate de formarea, încurajarea unor deprinderi de viaţă sănătoase, în vederea înfruntării ulterioare a unor presiuni individuale şi colective specifice societăţii actuale.

Astfel, poliţiştii le-au transmis elevilor informaţii legate de riscurile utilizării nesupravegheate şi nelimitate a internetului, despre siguranţa pe reţelele de socializare, prevenirea pornografiei infantile şi respectarea drepturilor de autor.

Pentru ca ei să conştientizeze aceste riscuri şi să nu devină victime ale hărţuirii şi abuzului sub toate formele sale, agresiunea verbală, calomnierea, furtul de date personale, infectarea calculatorului cu viruşi, dependenţa de calculator, le-a fost recomandat să nu ofere necunoscuților de pe internet informații personale despre ei sau familiile lor (număr de telefon, fotografii, adresa de acasă, locul de muncă al părinţilor sau al rudelor etc.); să manifeste prudenţă atunci când postează fotografii pe reţelele de socializare sau când le transmit prietenilor; să nu accepte cererile de prietenie venite din partea unor persoane necunoscute.

Poliţiştii le-au reamintit că fotografiile sau filmulețele, odată postate, pot rămâne pentru totdeauna pe alte computere şi servere, chiar dacă ei şterg postarea inițială şi că nu tot ceea ce citesc sau văd pe internet este adevărat.

În continuarea prezentării în domeniul cybercrime, poliţiştii le-au vorbit elevilor despre fenomenul de bullying în mediul şcolar. Bullying-ul este un termen ce înglobează o serie de comportamente agresive, prin intermediul cărora un copil încearcă să obţină unele beneficii cum ar fi apreciere, valorizare, atenţie din partea celorlalţi colegi sau chiar o serie de bunuri.

Pentru foarte mulţi copii interacţiunea cu alţi copii, în locuri în care supervizarea din partea unui adult este mai redusă (în curtea şcolii, pe terenul de sport, în pauze, în vestiare sau pe drumul spre casă), reprezintă o lecţie de viaţă foarte dureroasă. Toate aceste experienţe în care un copil este pus să facă anumite lucruri umilitoare pentru distracţia altor copii, este hărţuit, etichetat, ameninţat, deposedat de anumite bunuri etc., îşi pun amprenta asupra modului în care el se va percepe pe sine şi pe cei din jurul său.

Finalul sesiunii de informare s-a referit la răspunderea penală a minorilor, poliţiştii amintind care sunt măsurile educative care se pot dispune împotriva celor care comit fapte penale şi răspund penal.

Activităţile preventive şi de informare vor continua şi în perioada următoare, protejarea copiilor de pericolele generate de lumea virtuală fiind o prioritate pentru poliţişti.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.