In mare parte, emisiile de gaze cu efect de sera provin din activitatile economice, prin urmare, a aparut necesitatea reducerii acestora in conformitate cu tintele prevazute de Uniunea Europeana. Acest obiectiv a devenit o provocare pentru afacerile din Romania, dar reprezinta un pas important catre o tranzitie la o economie mai verde. Emisiile GES sunt raspunzatoare intr-o buna masura de incalzirea climatica si consecintele pe care le implica acest fenomen. Iata ce sunt mai exact emisiile de gaze cu efect de sera si de ce este important ca antreprenorii sa ia masuri in vederea reducerii acestora.
Ce sunt emisiile de gaze cu efect de sera?
Gazele cu efect de sera, cunoscute si sub denumirea de GES, sunt gazele din atmosfera terestra care retin caldura. In timpul zilei, soarele incalzeste suprafata Pamantului, iar noaptea aceasta se raceste, eliberand caldura inapoi in aer. Dar, din cauza unor concentratii mari in atmosfera, gazele cu efect de sera retin o mare parte din aceasta caldura.
Dintre aceste gaze, un rol semnificativ il are dioxidul de carbon (CO2), fiind cel mai important gaz cu efect de sera produs de arderea combustibililor fosili si de productia industriala. Dar CO2 nu este singurul care determina schimbarile climatice globale. Exista o serie de alte gaze, precum metan, protoxid de azot sau gaze reziduale, care contribuie foarte mult la incalzirea planetei.
Ce se poate face pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera?
Pentru a minimiza consecintele negative ale GES, o masura eficienta este eliminarea treptata a combustibililor fosili, cum ar fi carbunele, petrolul si gazele naturale, si trecerea la energie regenerabila, exemple fiind energia solara si eoliana. Oricine poate contribui la protejarea planetei prin schimbari zilnice simple, precum reutilizarea si reciclarea, sau prin decizii mai importante in ceea ce priveste stilul de viata. Un bun exemplu este trecerea la vehicule electrice.
Avand in vedere ca activitatea economica produce cantitati semnificative de emisii de gaze cu efect de sera, a devenit esential ca antreprenorii sa ia masuri pentru reducerea acestora. In primul rand, pentru ca legislatia ii obliga sa faca acest lucru, si apoi pentru ca, in acest fel, pot diminua efectele negative asupra mediului. De aceea, orice companie sau institutie care desfasoara astfel de activitati trebuie sa apeleze la un specialist de mediu cu experienta in acest domeniu. Responsabilii de mediu din cadrul Stratos te pot ajuta sa iei cele mai bune decizii pentru compania ta si sa identifici solutii corecte si eficiente pentru a-ti atinge obiectivele in ceea ce priveste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
In concluzie, emisiile de gaze cu efect de sera rezultate din activitatile economice si casnice au consecinte negative la nivelul intregii planete. Masurile de reducere a acestora sunt cel mai bun mod de a aborda schimbarile climatice care au loc in prezent. Actionand acum si in viitorul apropiat pentru a limita emisiile va fi esential pentru viitor, motiv pentru care fiecare tara, sector si industrie trebuie sa colaboreze in atingerea acestui tel comun. Sursa foto: pexels.com