Este MARE PĂCAT! Care sunt femeile care nu au voie să meargă la Înviere. Ce sfaturi oferă preoţii

Este MARE PĂCAT! Care sunt femeile care nu au voie să meargă la Înviere. Ce sfaturi oferă preoţii

Femeile care sunt la menstruaţie în Sâmbăta Mare nu au voie să intre în Biserică, ba mai mult, sunt sfătuite să nu stea nici măcar în curtea lăcaşului de cult.

Înviere 2021. Majoritatea celor care merg cu regularitate la biserică sunt femeile. Ele respectă cu strictețe ritualurile bisericești și tot ele duc mai departe, transmițând, din generație în generație, puterea credinței creștine.

Sunt urmașele Sfintei Născătoare, dătătoare de viață. În ciuda scrierilor religioase, potrivit cărora, odată botezați, suntem cu toții fiii lui Hristos, bărbați și femei deopotrivă, tocmai celor mai înverșunate păstrătoare ale tradițiilor creștine li s-au impus, cu vremea, anumite interdicții legate de accesul în lăcașele de închinăciune.

La un moment dat, mai-marii Bisericii au găsit de cuviință să decidă că femeile nu au voie să păşească în lăcașele de cult în zilele „murdare” ale lunii, când nici să se împărtășească, nici să ia anafură sau apă sfințită nu le este permis.

Apoi, intrarea în Altar e interzisă cu desăvârșire, nu numai la Înviere, încă din primele clipe de viață, la botez doar băiețeii fiind închinați și acolo. Doar călugărițele au acces în Altar, pentru a aprinde candele și lumânări și pentru a face curățenie.

Sfânta noastră Tradiţie, păstrată neschimbată de două mii de ani, ne spune că femeia este murdară în perioada lunii când sângerează din organul născător de prunci. Părintele Argatu sfătuia să ne rugam acasă şi să nu intrăm în Biserică până în ziua a opta. Nici in curte nu poţi asculta Liturghia lipită de zidul Bisericii, pentru ca curtea oricărei Biserici este sfinţită de episcopul locului.

De asemenea, în această perioadă femeia nu are voie: să se împărtăşească, să ia anafură, să bea apă sfinţită, să se împreuneze cu bărbatul. Iată cuvintele lui Dumnezeu, aşa cum apar ele la Scriptură, în Levitic 15, versetele 19-28: „Femeia care va avea o scurgere, şi anume o scurgere de sînge din trupul ei, să rămînă şapte zile în necurăţia ei. Oricine se va atinge de ea, va fi necurat pînă seara (…) După ce va fi curăţită de scurgerea ei, să numere şapte zile, şi apoi va fi curată”.


Mulţi vor zice că asta e legea veche, dar Măicuţa Domnului a respectat-o, deşi era pururea curată fecioară! De aceea, tu ca femeie trebuie să urmezi acest exemplu, să nu vii la Biserică şi să nu te atingi de cele sfinte atunci când borhotul pântecelui se revarsă. Nerespectarea acestei rânduieli este MARE PĂCAT, pentru care vei da seamă”, este sfatul pe care îl dă cuviosul Ilarie tuturor femeilor.

Explicația interdicției accesului în biserică în perioada menstruației ar fi una cât se poate de simplă. La vremea când a fost impusă restricția, femeile nu aveau lenjerie intimă, nici absorbante. Prin urmare, exista posibilitatea murdăririi lăcașului de închinăciune. Astăzi, situația este cu totul alta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.