Eurodeputatul Victor Negrescu cere o Comisie pentru Internet

Victor-NegrescuEurodeputatul PSD Victor Negrescu i-a solicitat președintelui Parlamentului European, Martin Schulz, înființarea unei Comisii pentru Internet, Agenda Digitală și Securitate Cibernetică în cadrul legislativului de la Bruxelles. Victor Negrescu este deținătorul premiului „Europarlamentarul Anului” la categoria Internet și Agenda Digitală oferit la Bruxelles.În cadrul unei scrisori către președintele Parlamentului European, Victor Negrescu a subliniat că „Agenda Digitală, Internetul și serviciile de comunicare bazate pe IT au devenit, în ultimul deceniu, o parte intrinsecă a vieții în UE” și că „structura Parlamentului European în ceea ce privește comisiile de specialitate a rămas în urmă”.

Potrivit apelului europarlamentarului social-democrat către Martin Schulz, legislativul UE cuprinde 20 de comisii de specialitate, însă niciuna dintre ele nu vizează în mod direct mediul online sau securitatea cibernetică.

„Parlamentul European, ca organ legislativ fundamental al Uniunii Europene, trebuie să abordeze într-o manieră integrată și coerentă toate aspectele care țin de Internet, de Agenda Digitală și de siguranța cibernetică, așa cum face deja și cu celelalte domenii cheie. De aceea, vă solicit să luați în calcul înființarea unei Comisii pentru Internet, Agenda Digitală și Securitate Cibernetică în Parlamentul European, care să îndeplinească această funcție”, afirmă Victor Negrescu în apelul său.

De la începutul mandatului său, Victor Negrescu s-a remarcat în domeniul Agendei Digitale prin pozițiile exprimate în plenul Parlamentului European și prin evenimentele organizate la Bruxelles care au vizat fie protejarea utilizatorilor de Internet, fie crearea unei piețe interne unice în domeniul digital și scăderea tarifelor de comunicații la nivel european. Europarlamentarul român a scris numeroase articole pe această temă în presa europeană, subliniind în mai multe rânduri potențialul României și al Europei în domeniul IT&C.

Mai jos este redată scrisoarea integrală a europarlamentarului Victor Negrescu către Președintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Domnule Președinte Martin Schulz,Agenda Digitală, Internetul și serviciile de comunicare bazate pe IT au devenit, în ultimul deceniu, o parte intrinsecă a vieții în Uniunea Europeană. Peste 80% din gospodării au acces la Internet, iar sectorul IT&C din UE presupune în prezent sute de mii de întreprinderi și milioane de locuri de muncă. Sfera digitală a căpătat un rol fundamental, dat în primul rând de două dimensiuni. Pe de o parte, comunicarea, accesul la informații, educația, transparența administrației publice, comerțul, dar și multe alte domenii nu mai pot fi despărțite în prezent de relația cu Internetul. În același timp, actualul context regional și recentele incidente din spațiul virtual (vulnerabilitatea informațiilor personale ale utilizatorilor de Internet europeni, evidențiată de episodul scurgerilor de informații în cazul NSA, atacul cibernetic asupra TV5 ș.a.) au atras atenția asupra vulnerabilităților sferei digitale și asupra importanței securității cibernetice.

Având în vedere aceste evoluții, se poate spune că structura Parlamentului European în ceea ce privește comisiile de specialitate a rămas în urmă. În momentul de față, legislativul Uniunii Europene cuprinde 20 de comisii de specialitate, însă niciuna dintre ele nu vizează în mod direct mediul online. De-a lungul ultimilor ani, chestiuni de importanță majoră din sfera Agendei Digitale au fost tratate fragmentat, fiind atribuite unui număr mare de comisii de specialitate.

Parlamentul European, ca organ legislativ fundamental al Uniunii Europene, trebuie să abordeze într-o manieră integrată și coerentă toate aspectele care țin de Internet, de Agenda Digitală și de siguranța cibernetică, așa cum face deja și cu celelalte domenii cheie. De aceea, vă solicit să luați în calcul înființarea unei Comisii pentru Internet, Agenda Digitală și Securitate Cibernetică în Parlamentul European, care să îndeplinească această funcție.

Sunt conștient de dificultățile de ordin organizatoric pe care o astfel de inițiativă le presupune, dar tocmai acest lucru ne obligă să acționăm din timp, pentru a adapta structura Parlamentului European la nevoile cetățenilor și la actualitate. Cunosc stilul dumneavoastră constructiv de lucru și am remarcat, totodată, toate progresele efectuate de instituția Parlamentului European în timpul mandatului dumneavoastră. Aceste aspecte îmi oferă și mai multă încredere în receptivitatea dumneavoastră pe marginea chestiunii enunțate în prezenta scrisoare.

Cu stimă,
Victor Negrescu
Europarlamentar și coordonator al rețelei S&D40 din Parlamentul European

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.