Eveniment cultural de excepţie la Remecioara

Prefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian a participat sâmbătă, 9 august 2014, în Remecioara, Maramureş la evenimentul intitulat ” Grăind şi horind româneşte”. Manifestarea a fost organizată pentru al doilea an consecutiv de către Asociaţia ” Casa maramureşeană”, cu acest prilej fiind lansat proiectul ” Adopta o casă”.

Prefectul Anton Rohian a participat la eveniment îmbrăcat în cămeşa tradiţională din satul natal Groşii Băii, prezenţa sa datorându-se şi faptului că este iniţiatorul proiectului privind păstrarea imaginii tradiţionale a Maramureşului. Acesta prevede ca vechile construcţii din satele maramureşene să nu fie demolate, iar cele noi să fie construite în stil tradiţional.
Evenimentul este special prin modul de desfăşurare, în curtea casei tradiţionale maramureşene, participanţii trebuind să poarte elemente din costumul popular. Despre trecutul care trebuie regăsit în prezent, despre horea şi pildele din satul tradiţional românesc a vorbit rapsodul lăpuşean Grigore Leşe.

Alături de acesta, la eveniment a fost invitat şi artistul de renume internaţional Gheorghe Zamfir. Împreună, i-au îndemnat pe cei prezenţi să preţuiască trecutul cu tot ce înseamnă el şi să-l aducă în prezent, pentru ca să nu ne pierdem valorile tradiţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.