EXPOZIȚIA ”MIRACOLUL ADÂNCURILOR” PREZENTATĂ DE MUZEUL DE MINERALOGIE BAIA MARE LA NYIRBATOR, ÎN UNGARIA

poiatraExpoziția de minerale ”Miracolul Adâncurilor” va fi prezentată în perioada 25 aprilie – 30 mai 2014 la Centrul Cultural Nyirbator, ca urmare a unei colaborări a Muzeului de Mineralogie Baia Mare cu Primăria localității Nyirbator din Ungaria.

Expoziția, ce va fi deschisă în incinta centrului de cultură al Primăriei Nyirbator, cuprinde o selecție de 90 de minerale reprezentative ale colecției, ce vor fi etalate împreună cu o serie de panouri ilustrative și explicative, prezentarea fiind însoțită și de o broșură a expoziției.

Comisarul expoziției ”Miracolul Adâncurilor” este Anca Cociotă – muzeograf. Colaboratori: Delia Dâmb – conservator, Grigore Mariș – șofer. Coordonator: Elisabeta Fodor – director interimar al Muzeului de Mineralogie

Localitatea Nyirbator, un oraș cu 13.500 locuitori, se află în Ungaria, în inima regiunii Nyírség și este locul în care se pot întâlni monumente istorice și arhitecturale cu o vechime de șapte secole, la punctul de întâlnire al istoriei Ungariei cu cea a Transilvaniei. Prima datare scrisă a localității este din anul 1279, iar numele de  ”Nyirbator” provine din cuvântul turc ”batir”, care înseamnă ”erou bun”. Cea mai importantă perioadă din istoria de șapte secole a localității este legată de numele familiei Bathory.

Chiar dacă se află la ceva distanță de tumultul capitalei Ungariei, și la numai 135 km de Baia Mare, Nyirbatory este prin excelență un oraș cultural, cu manifestări anuale consacrate de peste un deceniu, precum ”Zilele muzicale”, ”Săptămâna Zmeului cu aripi”, ”Festivalul Internaţional de Teatru Stradal”, Festivalul ”Rhytm and Blues”, ”Azfeszt”, care au făcut cunoscut oraşul şi peste hotare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.