Facebook obligat să redistribuie unele postări șterse

Comisia de supraveghere a companiei Facebook a stabilit joi că reţeaua socială a greşit în patru din cele cinci cazuri audiate referitor la eliminarea de conţinut publicat de utilizatori. Reţeaua socială online Facebook a fost criticată de multe ori pentru modul în care tratează conţinutul discutabil. Comisia de supraveghere a arătat că sunt necesare reguli mai clare despre ce anume este permis şi ce nu pe platformă. Facebook a cerut comisiei, săptămâna trecută, să se pronunţe şi asupra suspendării contului fostului preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump. Cazul va fi deschis în curând pentru comentarii publice, a anunţat joi forul independent.

Compania Facebook a blocat accesul președintelui american Donald Trump la reţelele Facebook şi Instagram în ultimele zile ale mandatului, sub pretextul îngrijorării că ar putea urma şi alte tulburări publice violente după invadarea de către protestatari a Capitoliului din Washington, sediul Congresului SUA, în 6 ianuarie. Reuters apreciază că primele decizii au fost un test foarte important privind comisia independentă creată de Facebook; comisia a respins inclusiv eliminarea unor mesaje despre care se considerase că incită la ură sau dezinformează cu privire la coronavirus. Comisia a susţinut poziţia companiei referitoare la o postare care pretindea că prezintă fotografii ale unor biserici din Baku, capitala Azerbaidjanului, cu o explicaţie considerată de Facebook „dispreţuitoare” faţă de azeri şi susţinătoare a Armeniei.

Facebook are la dispoziţie şapte zile pentru a republica elementele de conţinut care conform opiniei comisiei nu ar fi trebuit eliminate.

Urmează în curând decizia în încă un caz din primul lot discutat.

Comisia a făcut şi recomandări fără caracter obligatoriu privind politica Facebook. De exemplu, reţeaua ar trebui să indice exact utilizatorilor ce reguli au fost încălcate şi să definească mai clar aceste reguli, cum ar fi cele privind grupurile periculoase şi dezinformările în domeniul sanitar. Facebook poate să nu urmeze recomandările, dar trebuie să răspundă public la ele.

Facebook a luat multe decizii criticate privind moderarea conţinutului de mare interes. A fost eliminată temporar o fotografie celebră din timpul războiului din Vietnam, în care printre mai mulţi copii care fug după un atac cu napalm se vede o fetiţă dezbrăcată. În alte cazuri, au fost permise discursuri de incitare la ură şi dezinformări.

Comisia a declarat joi că din octombrie, când şi-a început activitatea, a primit peste 150.000 de sesizări, dar se va pronunţa numai asupra unui număr limitat.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.