Facilități fiscale extinse pentru interesele economiei naționale

tataru1Felicit Guvernul Ponta pentru adoptarea Ordonanței de Urgență privind acordarea unor facilități fiscale pentru persoanele fizice, juridice și entități fără personalitate juridică. Este o măsură necesară în România, ce susține creșterea economică prin sprijinirea contribuabililor aflaţi în dificultate şi care nu au fost în măsură să acceseze o eșalonare la plata obligațiilor fiscale restante. Totuși, consider că textul legii ar trebui extins astfel încât obiectivul final al acestui OUG, acela al îmbunătățirii comportamentului fiscal al contribuabililor și al însănătoșirii mediului de afaceri, să fie atins.

În primul rând, cred că o măsură de anulare a penalităţilor de întârziere datorate şi neachitate la 30 septembrie 2015, neînsoţită şi de o măsură de stimulare fiscală a contribuabililor care au achitat la timp obligațiile, nu va avea efectele necesare accelerării conformării voluntare. Trebuie să găsim modalități pentru a sprijini și stimula persoanele fizice si juridice buni-platnici astfel încât să descurajăm perpetuarea unui comportament fiscal neloial economiei românești și să îmbunătățim comportamentul contribuablililor pe termen lung pentru a maximiza încasările bugetare.

În al doilea rând, consider că trebuie să ne sincronizăm și cu mediul de afaceri și cu domeniile de interes economic și strategic pentru economia țării noastre și pentru dezvoltarea Romaniei. În acest sens, ordonanța trebuie și este benefic să se adreseze nu numai creanțelor bugetare „administrate de ANAF”, ci și celor preluate de Autoritatea pentru Administarea Activelor Statului  (AAAS) de la ANAF în baza unor Ordonanțe de Urgență, si care, prin urmare, în momentul de fața sunt administrate de AAAS. Aceste creanţe aparțin unor companii naționale sau societăți comerciale aflate în procedură de insolvență. Respectivele companii, degrevate, chiar și partial, de balastul extrem de mare al penalităților și dobânzilor, ar putea avea o șansă să repornească activitatile în baza unor planuri de reorganizare sau să devină atractive pentru investitorii străini, reintrând în circuitul economic național.

Este cazul punctual spre exemplu, al CNMPN REMIN SA, unde prin punerea în aplicare a prevederilor OU 39/30.04.2013 au fost preluate de către AAAS creanţe bugetare restante de la ANAF (cea mai mare parte a acestora sunt datorii istorice), în sumă de 435.862.089 lei, din care debite 101.859.971 lei, și dobînzi şi majorări în valoare de 334.002.118 lei. În condiţiile aplicării Ordonanţei de Urgență privind acordarea de facilităţi fiscale şi pentru CNMPN REMIN SA, debitul pe care compania ar trebui să-l achite ar fi de 101.859.971 lei, echivalent a 26.805.000 USD, şi astfel ar fi anulate penalităţile şi cca jumatate din cuantumul dobânzilor. Datoriile companiei cuprinse în Tabelul de creanțe asupra averii CNMPN REMIN SA ar scădea astfel la 250.395.743 lei, doar prin punerea în aplicare a prevederilor prezentei ordonanţe.

Cazul CNMPN REMIN SA nu este unul singular, fapt pentru care propunerea ca textul legii sa fie extins astfel încât să prevadă și să se aplice și asupra obligațiilor de plată către buget administrate de Autoritatea pentru Administarea Activelor Statului (AAAS) și preluate de la ANAF, este justă, oportună și necesară pentru repornirea unor activități economice cu potențial de piață și totodată strategice pentru economia națională.

Ca atare, în momentul în care ordonanța va ajunge în dezbatere parlamentară, voi propune ca amendamente cele doua măsuri, respectiv impunerea unor facilități fiscale de stimulare a contribuabililor buni-platnici și extinderea textului legii astfel încât aceasta să se aplice și creantelor bugetare administrate de AAAS. Având în vedere importanța acestor amendamente, în special pentru ceea ce înseamnă industria maramureșeană și locurile de muncă din Maramureș, sunt convins că propunerile mele se vor bucura de sprijinul tuturor parlamentarilor din județul nostru pentru promovarea lor.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.