Fără un reactor de la Cernavodă, România a ajuns importator net de curent

În perioada în care unul dintre cele două reactoare ale Centralei Nucleare de la Cernavodă a fost oprit, România a fost mereu importator net de energie electrică.

În data de 2 mai, începând cu ora 01.00, unitatea 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă, cu o putere de 700 MW, a fost deconectată controlat de la Sistemul Energetic Naţional, pentru efectuarea unor lucrări de mentenanţă care nu puteau fi făcute decât cu reactorul în stare oprită. Unitatea 1 a fost resincronizată la SEN în data de 5 mai, la ora 07.00.

În data de 2 mai, marţi, consumul mediu orar a fost de 6.288 MW, iar puterea medie produsă în România a fost de 6.210 MW (cu Nuclearelectrica la doar 685 MW), rezultând aşadar un import net de 78 MW, potrivit datelor Transelectrica.  În aceeaşi zi de marţi a anului trecut, România înregistra un export de 1.133 MW putere medie, în condiţiile în care cele două reactoare de la Cernavodă asigurau 1.404 MW.

Ziua următoare, în 3 mai, miercuri, consumul mediu de energie electrică a fost de 6.444 MW, iar, cum producţia a fost de 6.211 MW, România a fost din nou importator net de energie electrică, la o putere orară de 233 MW. Situaţie din nou opusă faţă de cea de acum un an, când exportul net de energie a fost de 609 MW, putere orară.

Situaţia s-a repetat şi în data de 4 mai, a treia zi când unitatea a fost oprită. Consumul de energie electrică a fost de 6.427 MW, în medie, iar puterea orară medie produsă în România a fost de 6.013 MW. Aşadar, România a fost importator net de energie electrică, la o putere orară de 414 MW. În aceeaşi zi a anului trecut, România a exportat energie, la o putere orară de 760 MW.

Acestea sunt doar valorile medii pentru că, în orele de vârf de consum de seară, importurile au fost şi mai mari. Spre exemplu, în data de 4 mai, aproape de ora 22.00, importul a ajuns la 1.025 MW, pe fondul scăderii la zero a producţiei de electricitate din surse fotovoltaice şi a reducerii ponderii energiei hidro. Este adevărat că nu doar absenţa unui reactor de la Cernavodă este cauza faptului că România importă curent, deşi în mod normal este exportator net: producţia turbinelor eoliene a fost mai redusă decât de obicei: spre exemplu, joi, din surse eoliene s-a asigurat o putere orară medie de 452 MW, în condiţiile în care, cu un an în urmă, era de 1.749 MW.

Şi al doilea reactor al centralei de la Cernavodă va fi oprit, şi pe o perioadă mai lungă. Potrivit unei informări a Nuclearelectrica, Unitatea 2 intră în programul de oprire planificată azi, 6 mai, pentru o perioadă de 30 de zile.

Sursa: economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.