Federația Sindicală din Învățământ dorește o salarizare diferențiată pentru profesori

slimPrezent la aniversarea a 25 de ani de sindicat în învățământul maramureșean, întâlnire care a avut loc zilele trecute, în Ocna Șugatag, președintele FSLI, Simion Hăncescu a acordat un interviu ”Maramureș Jurnal”.

Acesta a vorbit despre felul în care ar trebui să se organizeze concursurile pentru directori, care este modul în care ar trebui să se desfășoară examinările, cum pot profesorii să se mobilizeze în cazul în care li se comite o nedreptate și ce se va întâmpla cu salariile cadrelor didactice, pe viitor.

Una dintre propuneri a fost aceea ca directorii să fie aleși în cadrul școlilor, din rândul profesorilor, de către dascălii care predau în respectiva unitate de învățământ, pentru a nu se face jocuri politice sau de altă natură. O variantă propusă, care apoi a fost retractată, a fost aceea ca un director să poată fi numit/schimbat, prin votul cadrelor didactice. Ceea ce se dorește e ca, în respectiva comisie de examinare, să se țină cont de vocea școlii, iar reprezentanții la concurs să aibă acordul colegilor profesori.

”Să lăsăm școlile să-și spună cuvântul, să-și aleagă reprezentantul. Nu ținem neapărat ca în acea comisie să fie doar reprezentanți ai unității școlare, dar să fie oameni neutri, chiar dinafara școlii, care să noteze pe un singur criteriu: competență și profesionalism. Fiindcă au existat cazuri, inacceptabile din punctul nostru de vedere, în care un  colectiv de profesori s-a trezit cu un director impus dinafara școlii, adus dintr-o altă instituție de învățământ”, susține președintele Fedrației Sindicale a Învățământului din România.

Deși în acest moment legea stipulează că cei care candidează pentru o funcție de director trebuie să facă parte din Corpul Experților și candidatura lor trebuie validată de consiliul profesoral, reprezentantul Federației Sindicale este de părere că Metodologia lasă loc de interpretări. Totodată, acesta a arătat că deși concursurile de directori ar putea începe în luna octombrie, până se vor finaliza toate etapele, la nivelul întregii țări, respectiv numirea directorilor și a directorilor adjuncți, începând de la învățământul preșcolar și până la cel liceal, s-ar putea ajunge în ianuarie sau chiar februarie 2016. În opinia președintelui Federației, un director are nevoie de două lucruri fundamentale: să fie un dascăl cu o remarcabilă carieră în spate și să fie un om cu morală.

În ceea ce privește salariile profesorilor, care sunt aproximativ unitare în acest moment, acesta a spus că se dorește introducerea unei grile care să diferențieze cadrele didactice, în funcție de gradele care le obțin și de vechimea în muncă. Totodată, făcând referire la faptul că profesorii nu s-au revoltat când li s-au tăiat cei 25%, de către Guvernul Boc, a făcut precizarea că o grevă trebuie să pornească, obligatoriu, de la bază, din teritoriu, și nu de la vârf sau din capitală.

Amalia Babici Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.