Fenomenele hidrometeorologice de luna trecută au produs pagube în valoare de peste 22.000 mii lei în Maramureș

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a centralizat efectele produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase produse în luna septembrie la nivelul județului nostru.

Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul Vasile Moldovan a spus: ”Au fost afectate de rafalele puternice ale vântului, dar și de precipitații 40 de unități administrativ-teritoriale: obiective socio-economice, locuințe, anexe gospodărești, autoturisme, infrastructura rutieră, infrastructura de comunicații, rețele de alimentare cu energie electrică, terenuri agricole și livezi. Pagubele raportate de comitetele locale pentru situații de urgență au fost verificate și validate de către comisii stabilite prin ordin al prefectului”.

Au fost afectate/avariate peste 1.200 de locuințe, peste 300 de anexe gospodărești, 78 de obiective socio-economice. Copacii prăbușiți de rafalele de vânt, (viteza înregistrată la rafală a atins peste 90 km/h), dar și elementele de arhitectură antrenate de pe acoperișuri au produs pagube la autoturismele parcate în zonă. De asemenea, au fost doborâți de vânt opt stâlpi de la rețelele de telefonie și 22 de stâlpi de la rețelele de electricitate. Au fost afectate peste 470 puncte de transformare, peste 25 linii electrice aeriene din rețeaua de alimentare cu energie electrică, respectiv stația de înaltă tensiune din Tg. Lăpuș. Precipitațiile căzute sub formă de aversă au condus la transportarea de aluviuni (pietriș, noroi, crengi) care au afectat 2,5 km de străzi, 16,9 km de drumuri comunale și trei podețe. Pe drumurile județene au fost avariate indicatoare rutiere, stâlpi și parapeți metalici, podețe tubulare, respectiv au fost colmatate de crengi și aluviuni, transportate de șiroaiele de apă, rigolele și șanțurile de colectare și scurgere a apelor provenite din precipitații.

Pentru eliminarea efectelor negative au intervenit echipe specializate din instituțiile și grupurile de suport tehnic de la nivel județean și local. Nu au fost afectate obiective hidrotehnice aparținând SGA Maramureș.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.