Fenomenul meteo care SCHIMBĂ RADICAL vremea până joi!

descarcari-electrice-in-campDacă ultimele zile au fost frumoase, cu soare și temperaturi de primăvară, vremea se schimbă radical începând din a doua zi de Paște, adică de luni, 2 mai, când, potrivit specialiștilor de la Sever Weather România, ”o depresiune de origine mediteraneană va aborda spațiul geografic al țării noastre, iar în troposfera medie, la 500 hPa, va fi prezent un nucleu de aer rece de tip cut-off”.

Ce înseamnă acest fenomen pentru vremea din următoarele zile? Temporar va ploua în jumătatea de sud a țării, începând din regiunile vestice și sud-vestice, iar în sudul și sud-estul țării cantitățile de precipitații vor depăși pe arii extinse 15…20 mm și local, 30 mm. Vor fi condiții pentru averse torențiale și descărcări electrice. În zonele joase din sudul Banatului (Coșava), Oltenia, Muntenia și apoi în Dobrogea și jumătatea sudică a Moldovei, vântul va prezenta intensificări temporare cu viteze ce vor atinge la rafală 50…60 km/h și trecător vor depăși 70…75 km/h.

Prognoza celor de la Sever Weather România este confirmată și de cea a Administrației Naționale de Meteorologie, care a anunțat că de astăzi, revin ploile în cea mai mare parte a țării.

LUNI 2 MAI. Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în sud-vestul țării precum și în zonele montane, unde înnorarile vor mai accentuate și local averse însoțite de fulgere și tunete. Innorari cu caracter local vor fi în celelalte regiuni dar șansele de ploaie mai mici. Vântul va avea ceva intensificări în sudul țării și la munte. Maine noapte insa ploile, mai ales averse, se extind in sudul tarii, vor fi chiar si cond de grindina izolat iar la munte, la peste 2.000 m altitudine, revin precipitatiile sub forma de lapovita Valorile termice se vor situa în jurul medilor climatologice specifice perioadei, cu maxime cuprinse între 15 grade pe Litoral şi 22 de grade in nordul Crisanei si in Maramures.

MARTI 3 MAI. Vremea va fi în general instabilă. Cerul va avea înnorări temporar accentuate şi îndeosebi în regiunile din jumătatea sudică a ţării vor fi averse şi descărcări electrice. Izolat cantităţile de apă vor depăşi 20-25 l/mp şi vor fi căderi de grindină. În zona montană înaltă, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi trecător, chiar ninsoare. Vântul va sufla moderat, cu intensificări îndeosebi în sud-est şi pe crestele montane. Temperaturile maxime, în scădere în majoritatea zonelor, se vor încadra între 10 grade in estul Transilvaniei şi cel mult 20 de grade in Maramures.

MIERCURI 4 MAI. Vremea se va menţine în general instabilă. Peste zi cerul va fi mai mult noros şi va ploua în jumătatea de sud a ţării şi pe arii mai restrânse în rest. Noaptea vor mai fi înnorări temporare în sud şi in est, unde mai ploua local, in timp ce in celelalte regiuni iar cerul se va degaja treptat. Izolat în sud-estul teritoriului, cantităţile de apă vor fi mai însemnate. În zona montană înaltă, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla moderat, cu intensificãri la munte, dar local şi temporar, cu precădere în cursul zilei şi în celelalte regiuni. Temperaturile maxime se vor încadra între 11 grade in zonele subcarpatice din sudul tarii si 21 de grade in Crisana si in Maramures.

TENDINȚA. Joi Vremea se va încălzi, iar valorile termice se vor apropia de normele climatologice specifice acestei perioade, vor fi cam intre 15 si 22 grade maximele, dar de vineri pana la sfarsitul saptamanii temperaturile revin la valori usor sub cele normale, mai ales in jumatatea de nord-vest. Si daca joi asteptam ploi, mai ales averse insotite de desc electrice, local in centru, in est si in sud, in zilele urmatoare ploile vor fi prezente temporar in majoritatea regiunilor.

sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.