Festivalul de Umor “Zâmbete în prier” din Vişeul de Sus a ajuns la a XIII-a ediţie

izvoareLa această manifestare de amploare, Clubul epigramistic “Spinul “ din Baia Mare, a fost prezent atât prin trimiterea de materiale: epigrame, cărţi de fabule şi parodii, dar şi fizic datorită invitaţiei special făcute de prof. Lucian Perţa care a “făcut de râs Vişeul”, principalul organizator al acestui festival care se extinde, prinde la public şi pune în valoare o altă “specialitate moroşănească” partea hâtră, partea veselă, a „hazului de necaz” ai acestor oameni minunaţi Dar acest festival nu este numai a Vişăului, a Maramureşului, el mobilizează ţara întreagă, mai exact au fost epigramişti din 29 de judeţe, şi era foarte înteresant de ascultat, cum un epigramist a ajuns în două zile, deoarece nu a ştiut exact cum poate ajunge la Vişeu de Sus, aşa că a trecut şi prin …Oradea.

În ce privește festivalul propriu-zis, cred că nimeni, nici chiar acei care suntem “suporteri” frecvenţi ai Festivalului nu ne-am putut  imagina cum oameni de diferite profesii și origini sociale pot râde 3-4 ore continuu și fără disimulare. După ce au terminat cu impărțirea premiilor, pentru spinişti au fost laureaţi ai festivalului domnii: Ioan Şiman pentru cartea de fabule şi Ioan Fârte Ady, pentru epigramă, premii care s-au dat în prezenţa celor 53 de epigramiști, care erau spectatorii acestui festival prestigios. În prima fază, premianții şi-au citit creațiile premiate care au primit aplauze și zâmbete.

izvoare1Apoi epigramiștii veniți din Republica Moldova, printre ei și doi academicieni,care ce să mai spunem sunt  tari ce mai!, aceștia au primit onoarea să-și citească creațiile, altele decât cele premiate, scrise în varii situații. Invitaţia era că puteau citi atâtea epigrame până audența nu va mai reacționa la ele. Adică vor păstra liniștea. După epigramiştii din Republica Moldova, cinstea de-a citi epigrame după recitalul moldovenilor le-a revenit spiniştilor băimăreni care s-au bucurat de un tratament, pot spune preferenţial datorită faptului că Festivalul nu a început numai în momentul în care am intrat şi noi în Sala Primăriei din Vişeu de Sus.

Pentru aceasta mulţumim organizatzorilor care ne-au preţuit la valoarea reală a “spiniştilor”. Pentru că am participat la acest spectacol, ne-au oferit fiecăruia, revista Festivalului – ,“Pupăza”, volumul “Maramureşul istoric prin oamenii săi dr. Gavrilă Iuga” şi o diplomă de participare. Apoi reprezentantul pensiunii “CASSA” a venit cu rugămintea de-a merge la masă deoarece este gata. Erau orele 15,oo. Noi nu aveam de gând să terminam „recitalul” până seara. Epigramele au fost foarte picante și pentru prima oară am fost atent la ce melodie face râsul celor 53 de oameni. A fost o plăcere. Nicăieri nu există un spectacol la care să se râdă trei ore de plăcere. În acest vuiet al râsului, care spunea cert că toţi cei de acolo au  fost satisfăcuți, Acum se pare că s-au prins și ne-a dar frâu liber…în felul scris mai sus. Era plăcut că la epigramele care erau citite, erau alții din sală care dădeau replici imediat, ridicând gradul de inteligență a acestui spectacol.

Dar spectacolul a fost pentru fiecare și vreau să menţionez,  s-a râs, dar s-a râs cu poftă. Festivalul parcă a creat o altă lume, o lume a respectului reciproc, și-a inteligenței fine româneşti .S-a râs trei ore, şi acest lucru l-ar merita orice om. A fost un mare succes. Cu gânduri bune aşteptăm cu drag a XIV-a ediţie !

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.