Festivalul EXCEPTIO – Teatru de Stradă, Studio şi Spaţii neconvenţionale, Ediţia a II-a

teatruDupă o ediţie pilot de succes, desfăşurată anul trecut, Teatrul Municipal Baia Mare organizează, pentru a doua oară, Festivalul EXCEPTIO – Teatru de Stradă, Studio şi Spaţii neconvenţionale. Într-o perioadă în care majoritatea teatrelor din ţară se pregătesc de vacanţă, instituţia băimăreană îşi concentrează eforturile pentru a propune publicului iubitor de teatru 10 zile pline de spectacole şi alte evenimente culturale de calitate. 

Sunt două elemente fundamentale ale fenomenului teatral, în absența cărora teatrul nu poate exista: spațiul și publicul. Teatrul s-a născut și a trăit mereu ca răspuns al nevoilor spirituale și culturale ale comunității, simbiotic legat de spațiul în care această comunitate a existat.

Festivalul EXCEPTIO înseamnă o reîntoarcere a teatrului în spațiul public, lipsit de limitările pe care le aduce inevitabil spațiul instituționalizat, considerat fiind de o majoritate a populației un spațiu elitist, greu tangibil. Astfel această majoritate pierde contactul cu energiile teatrului, continuu formatoare și modelatoare ale comunității care de fapt îl susține.

Scoţând teatrul în stradă, mergem în căutarea publicului care, de regulă, nu participă la spectacolele din săli. Reprezentaţiile outdoor sunt o practică cu tradiţie în lume şi sunt foarte apreciate de public, mai ales în perioada verii.

Totodată, prin ieşirea actorilor în spaţiile importante ale oraşului, ne propunem să redăm spaţiilor publice ale Băii Mari dimensiunea lor culturală. Nicio altă formă de cultură nu poate reuşi mai bine decât teatrul să adune oamenii la un loc, să favorizeze comunicarea.

Spectacolele vor avea loc în Piaţa Libertăţii (Centrul Vechi), la Colonia Pictorilor, în baruri, în Sala Studio şi sala mare a Teatrului Municipal, iar unele evenimente se vor desfăşura în foaier. Pentru că publicul din ziua de azi este foarte divers, propunem evenimente pentru toate vârstele şi gusturile: spectacole pentru copii, commedia dell’arte, spectacole de improvizaţie, spectacole de dramă şi de revistă, un concert, performance, spectacol-lectură, un spectacol de dans, o expoziţie de scenografie și una de măști.

Protagoniştii acestor evenimente sunt invitaţi de nivel înalt, „vedetă” fiind Teatrul MASCA din Bucureşti, trupa cu cea mai impresionantă activitate în domeniul reprezentaţiilor stradale. Nu vor lipsi din program spectacole ale Teatrului de Artă Bucureşti şi Asociaţiei Culturale „Art Emotion” Oradea, ale Asociației Culturale ”Act- Ar” Arad și ale Asociației ”Artimo” Cluj – Napoca. Trei şcoli de teatru, din Târgu Mureş, Iaşi şi Cluj, vor participa la eveniment cu câteva spectacole de licenţă. Dorim să atragem absolvenţii spre Baia Mare, pentru că orice trupă are nevoie de tineri. Festivalul EXCEPTIO serveşte, de asemenea, ca bază de selecție pentru viitorii colaboratori ai Teatrului Municipal Baia Mare pentru proiectele din stagiunile care vor urma: regizori, scenografi, coregrafi.

Programul festivalului il puteti gasi aici.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.