Va ganditi probabil de ce ar fi nevoie sa va evaluati, din cand in cand, ficatul. Ei bine, motive sunt, de exemplu afectarea ficatului nu doare, prezinta evolutie insidioasa, discreta, fara simptome evidente si de multe ori pacientul este surprins sa afle ca are o disfunctie la acest nivel.
Un alt motiv foarte serios consta in faptul ca ficatul are peste 500 de functii in organism si acest organ poate fi afectat la orice varsta, chiar si in copilarie.
Hemoleucograma completa
Ca intotdeauna, o analiza de nelipsit este hemoleucograma – analiza de sange care aduce informatii despre celulele sanguine.
Hemoleucograma ne ajuta indirect, in sensul ca exista modificari de numar si de volum in privinta celulelor sanguine. Foarte marcata in bolile hepatice cronice este trombocitopenia – scaderea numarului de trombocite din sange (la normal numarul acestora este de aproximativ 150-300 de mii, iar in bolile hepatce cronice ajung la 30-40 de mii).
Aceste trombocite sunt de fapt resturi celulare care circula prin sange si care au rolul de a vindeca o rana de vas. Mai exact, cand un vas de sangese rupe, trombocitele acestea intervin in „peticirea” peretelui rupt, ca mai apoi vasul sa se repare. Opresc practic sangerarea!
De aceea in bolile hepatice cronice pacientul sangereaza usor si mult, ii sangereaza gingiile, ii curge sange din nas, ranile i se inchid greu si medicii sunt foarte rezervati daca trebuie sa intervina chirurgical, tocmai din pricina riscului mare de sangerare.
Sursa: kfetele.ro
Niste hepato-protectoare periodic nu strica. Asta ca masura preventiva.