Fondurile europene, un test dificil pentru guvernanţi: România rămâne fără proiecte majore de infrastructură din cauza incompetenței actualei guvernări!

Fondurile europene, un test dificil pentru guvernanţi: România rămâne fără proiecte majore de infrastructură din cauza incompetenței actualei guvernări!

Au trecut 11 ani de când România este membră cu drepturi depline în Uniunea Europeană, dar politicile aplicate nu au generat alternative concrete pentru români. Fondurile de la Uniunea Europeană au fost risipite de personaje incompetente şi insuficient pregătite, numite în funcţii cheie pe considerente politice, iar planificările pe termen lung sunt doar noţiuni teoretice .

România nu-şi găseşte cadenţa, românii sunt manipulaţi şi dezorientaţi cu influenţă negativă asupra economiei, educaţiei şi a stării de sănătate a populaţiei. Guvernul este incapabil să atragă fonduri europene, iar capacitatea administrativă a miniştrilor  Cabinetului Dăncilă este limitată. Nimeni nu este interesat nici de proiecte, nici de bani europeni, chiar dacă la nivelul Comisiei Europene există bani pentru investiții în infrastructura din România.

Comisarul European pentru Politici Regionale Corina Creţu, nemulţumită de incapacitatea, imaturitatea și lipsa de acțiune a guvernului PSD-ALDE deoarece România, la acest moment, nu are proiecte solide pentru a solicita finanţare.

Angajamentul Guvernului în Sănătate pentru construirea spitalelor regionale a rămas doar o promisiune. Ministerul Sănătăţii are alte priorităţi, nu fondurile europene. Multe vorbe fără substanţă şi fundamentare  medicală, campanie pe seama suferinţei şi a sănătăţii românilor , este dezideratul ministerului Sănătăţii.

România a pierdut deja fonduri europene în valoare de aproape 2 miliarde de euro pe care le putea folosi în infrastructura de transport.Vom pierde sume importante de bani din cauza incompetenței, dar și a dezinteresului. Grav este că, după anul 2020, România nu va mai beneficia de aceleaşi fonduri nerambursabile. În exerciţiul financiar 2014-2020, România are alocate aproximativ 31 de miliarde euro, incluzând aici banii pentru agricultură. Fondurile europene oferă finanţare pentru aproximativ 60-65% din investiţiile publice din România.

Cei aflaţi la putere nu fac decât promisiuni deşarte şi amăgiri. Aceasta este oferta guvernanților PSD! Multe proiecte amânate, o listă întreagă de proiecte începute de ani de zile.

Românii nu înțeleg de ce actualul guvern insistă să  folosească parteneriatul public-privat pentru aceste investiții și nu accesează fondurile europene existente. Aceasta ar presupune o investiție asigurată de Comisia Europeană în proporție de 85%, fonduri nerambursabile, statul român participând cu doar 15%.

În România se fac proiecte pe ultima sută de metri, fără fundamentare temeinică, fără oameni calificaţi în proiecte cu finanţare europeană, devenind astfel o ţară cu probleme şi riscuri pentru absorbţia fondurilor europene.

După doi ani de guvernare, coaliţia PSD-ALDE nu a înţeles că prioritatea României sunt fondurile europene, nu parteneriatele public-private. Guvernul nu înţelege că fondurile europene sunt alocate României pentru proiecte solide, nu împrumuturi care necesită restituite.

Românii au nevoie de guvernanţi calificaţi şi implicaţi !

Dr.Viorica Cherecheş

Deputat PNL de  Maramureş

(P)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.