Francul elveţian a atins luni un nou maxim istoric. Cursul anunţat de BNR

francBNR a anunţat luni o cotaţie de 4,5018 lei pentru euro, reprezentând o scădere de 0,77 bani faţă de cursul anunţat vineri. Moneda americană a coborât luni de la recordul de 3,8863 lei înregistrat vineri, la 3,8815 lei.

O persoană care are o rată de 500 de franci elveţieni ar trebui să plătească în plus cu 356 de lei în plus faţă de cât ar fi plătit săptămâna trecută, miercuri, luând în calcul un curs apropiat de cel anunţat luni de BNR.

 Cursul francului a atins joi şi vineri valori record, ca urmare a eliminării plafonului impus de Banca Elveţiei pentru cursul franc/euro. Vineri, cursul francului s-a plasat la 4,4228 lei, în urcare cu 2,2% faţă de joi, când a fost cotat la 4,3287 lei, în creştere cu 15,7% faţă de miercuri.

Francul s-a apreciat joi pe pieţele externe imeidiat după anunţul Băncii Eleveţiei că renunţă la plafonul de 1,2 franci/euro. Moneda eleveţiană s-a apreciat cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc însemna la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elveţiană, calculată prin intermediul cotaţiilor euro/franc şi euro/leu.

La momentul transmiterii acestei ştiri, euro este pe pieţele externe uşor peste nivelul de 1 franc, la 1,0045 franci/euro.
Pentru euro, BNR a anunţat luni un curs de 4,5018 lei, în scădere cu 0,77 bani comparativ cu vineri.

Referinţa pentru dolar a coborât cu 0,48 bani de la nivelul record înregistrat vineri la 3,8815 lei. Evoluţia dolarului în raport cu euro este determinată de raportul dintre moneda americană şi cea europeană pe pieţele externe.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Ce soluţii propune ministrul Finanţelor. Extinderea prevederilor „Electoratei” – una dintre variante

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, s-a întâlnit vineri la sediul băncii centrale cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru a discuta despre situaţia creată de creşterea bruscă a francului elveţian în raport cu leul.

Ministrul Vâlcov le-a recomandat persoanelor cu credite în franci elveţieni să apeleze la aşa zisa „electorată”, programul aprobat de Guvern în vara anului trecut şi ale cărei prevederi privind restructurarea creditelor vor fi extinse.

Programul presupune rate reduse timp de doi ani. La el pot apela românii cu un venit brut de 2.200 lei brut, iar acum ministrul Finanţelor vrea să crească plafonul la 2500 de lei net.

În paralel, în această săptămână reprezentanţii Ministerului Finanţelor se vor întâlni cu băncile pentru a găsi şi alte soluţii.

„Am avut o discuţie foarte bună, o vom continua şi săptămâna viitoare şi apoi vom vedea care sunt soluţiile pentru cei care au credite în franci elveţieni. Din analiza datelor, s-a constatat că nu este vorba de 150.000 de persoane cu credite, ci de 75.412 debitori, iar numărul de bănci la care au astfel de credite este de şase. Deja există o soluţie la această problemă, ea există din iulie anul trecut, ordonanţa 46, când guvernul a decis rescadenţarea creditelor. Această ordonanţă va merge în Parlament şi va fi extinsă pentru toţi cei care au astfel de probleme. Mai mult, una din aceste bănci are un program propriu de schimbare a creditelor în altă valută şi vom vorbi şi cu celelalte bănci pentru a aplica un program similar. Am făcut o evidenţă, s-ar încadra în această ordonanţă 51% din aceste persoane”, a declarat Vâlcov la finalul întrevederii cu guvernatorul BNR.

Premierul Victor Ponta i-a cerut vineri ministrului Vâlcov să discute cu oficialii BNR despre situaţia creată de creşterea bruscă a francului elveţian în raport cu leul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.