Fungicidele pentru porumb – clasificare și aplicare

Fungicidele contribuie la obținerea unor culturi de calitate, utilizarea lor împiedicând dezvoltarea ciupercilor și combătând efectele negative ale acestora asupra recoltei. În acest articol îți spunem ce sunt și cum se aplică fungicidele pentru porumb.

Ce sunt fungicidele?

Fungicidele sunt substanțe chimice care previn și combat bolile provocate de ciuperci și de organisme care acționează în mod similar cu ciupercile. Cel mai adesea bolile apar după perioade abundente în precipitații urmate de temperaturi ridicate.

Fungicidele se clasifică în:

1. Fungicide de contact

Aceste produse au rol preventiv și creează un strat de protecție antifungică blocând atacul ciupercilor. Protecția este eficientă doar pe părțile plantei pe care au fost aplicate fungicidele, de aceea este important ca ele să acopere o suprafață foliară cât mai mare.

Aceste fungicide trebuie folosite în perioade în care nu se înregistrează precipitații după aplicare deoarece acestea pot spăla substanța lor activă, lăsând plantele neprotejate.

2. Fungicide sistemice

Fungicidele sistemice oferă protecție completă plantelor pentru că sunt răspândite la toate organele acestora și nu doar pe suprafața frunzelor. Protecția oferită se extinde și asupra părților plantei încă nedezvoltate când se folosesc fungicidele, ele fiind mai puțin afectate de precipitații decât fungicidele de contact.

Fungicidele sistemice funcționează și după apariția infecției. Ele pot fi aplicate de un număr determinat de ori pe durata unui sezon agricol pentru ca ciupercile să nu dezvolte rezistență la substanțele active ale acestora.

Fungicidele se clasifică și în funcție de substanța activă, cele pe bază de cupru aflându-se printre cele mai utilizate de către agricultorii români. Oxiclorura de cupru conținută de aceste produse mărește aderența la suprafața plantei datorită dimesiunii optime a particulelor.

Fungicidele biologice protejează la rândul lor plantele de atacul dăunător al unor ciuperci ca Fusarium spp, ele acționând împotriva mai multor boli ce se pot transmite din sol.

Aplicare fungicide porumb

Fungicidele trebuie aplicate în condiții meteo și momente favorabile:

  • în zile lipsite de precipitații și vânturi puternice;
  • dimineața până în ora 10 sau seara după ora 19 pentru a evita evaporarea substanței active în prezența temperaturilor ridicate.

Aplicarea fungicidelor se face purtând echipament de protecție care să acopere fața și brațele și cu respectarea dozelor și instrucțiunilor producătorului.

Fungicidele acționează eficient împotriva agenților patogeni, care pot provoca pagube însemnate asupra recoltei.

Inofensive pentru plante, atacând doar ciupercile, gama de fungicide de la Agrinin oferă tuturor culturilor tale protecția de care au nevoie pentru un sezon agricol de succes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.